Ημερίδα για την ανάπτυξη και το περιβάλλον στην εποχή της κλιματικής κρίσης στην Κ. Μακεδονία

Ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη και περιβάλλον στην εποχή της κλιματικής κρίσης στην Κεντρική Μακεδονία» διοργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το ΕΝΑ Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 17:30-20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της ΕΣΗΕΜΘ (Στρ. Καλλάρη 5).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα υπάρξουν εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες για την καλύτερη κατανόηση επιμέρους όψεων της οικονομικο – κοινωνικής κατάστασης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Πρόκειται να συζητηθούν ζητήματα όπως η διάρθρωση της οικονομίας της περιοχής με έμφαση σε ορισμένους επιμέρους κλάδους όπως ο τουρισμός, η αναγκαιότητα του σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα (αναπτυξιακός, χωροταξικός, πολεοδομικός σχεδιασμός κλπ.), εναλλακτικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής (ΚΥΣΕΠ, συνεταιρισμοί κ.λπ.),  η κατάσταση του περιβάλλοντος της Περιφέρειας (ρύπανση- μόλυνση, περιορισμένο πράσινο, κ.λπ.).

Αναμένεται επίσης να διατυπωθούν σκέψεις -προτάσεις πολιτικής ώστε να οδηγηθεί η Περιφέρεια σε μια άλλη αναπτυξιακή τροχιά, με τρόπο βιώσιμο που θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της και παράλληλα θα ανταποκρίνεται στα ζητήματα που φέρνει η νέα εποχή της κλιματικής κρίσης.

Την συνόψιση των προτάσεων και των συμπερασμάτων της ημερίδας θα πραγματοποιήσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Αναλυτικά οι ομιλήτριες/ες της ημερίδας:

1ο πάνελ:

Γιάννης Ραντίν, Γιάννης Κρεστενίτης, Σάσα Λαδά, συντονιστής:  Άκης Σακισλόγλου

2ο πάνελ:

Στέλλα Κωστοπούλου, Λόης Λαμπριανίδης, Σωκράτης Φάμελλος,  συντονίστρια:  Δήμητρα Κεχαγιά

Παρεμβαίνουν: Απόστολος Κυριαζόπουλος, Λίλιαν Κουίδου- Νίκος Ιωάννου, Απόστολος Σινάκος

Συνόψιση προτάσεων/ συμπερασμάτων: Γιάννης ΜυλόπουλοςΗμερίδα για την ανάπτυξη και το περιβάλλον στην εποχή της κλιματικής κρίσης στην Κ. Μακεδονία