Γ. Μυλόπουλος στο Mega: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει αντιπλημμυρική προστασία (βίντεο)

Τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ανοχύρωτη και χωρίς αντιπλημμυρική προστασία περιέγραψε σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

«Η Περιφέρεια είναι ανοχύρωτη, χωρίς έργα. Για παράδειγμα το Μετρό θα έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2020, είμαστε στο 2023 και τώρα μας λένε για το 2025. Είναι μια Περιφέρεια που δεν έχει σιδηροδρομικό δίκτυο, ειδικά μετά την κατάρρευση του δικτύου τον Φεβρουάριο μετά από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών», σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Σχολιάζοντας τις νέες καταστροφικές πλημμύρες σε Θεσσαλία και Εύβοια ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε πως η Κεντρική Μακεδονία «είναι μια Περιφέρεια που δεν έχει καθόλου αντιπλημμυρική προστασία».

«Επισκέφθηκα όλα τα ρέματα και τα ποτάμια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει καθαρισμός και εκβάθυνση της κοίτης, δεν υπάρχει συντήρηση και ενίσχυση των αναχωμάτων. Τα ποτάμια λοιπόν, από τον Στρυμόνα μέχρι τον Αξιό, τον Δενδροπόταμο έξω από τη Θεσσαλονίκη, την Τάφρο 66 όπου υπάρχει και καταγγελία των κατοίκων του νομού Πέλλας ότι κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν και να χαθούν ζωές στην περιοχή, μέχρι τη λίμνη Δοϊράνη, όπου και αν πήγα διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει καμία αντιπλημμυρική προστασία», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

«Οι Θεσσαλονικείς και οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας ανησυχούν πάρα πολύ διότι ο κ. Τζιτζικώστας τόσα χρόνια δεν θωράκισε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως όφειλε» σημείωσε στη συνέχεια.

Ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε στις δημόσιες ερωτήσεις που έχει υποβάλει στον σημερινό και εκ νέου υποψήφιο περιφερειάρχη. Όπως είπε, «του έχω υποβάλει τρεις ερωτήσεις εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες και δεν έχω πάρει απάντηση».

«Η πρώτη ερώτηση είναι, τί έγιναν τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας τα οποία καταρτίστηκαν το 2018. Υπάρχουν χάρτες οι οποίοι δείχνουν ποιες περιοχές είναι ευάλωτες και ποιες δεν είναι; Γιατί έχουν μείνει στα συρτάρια αυτοί οι χάρτες; Δεύτερον, τί έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έγιναν ακριβώς, σε υπόδειξη αυτών των χαρτών στις ευάλωτες λεκάνες απορροής, και τρίτον τι κονδύλια απορροφήθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπλημμυρική προστασία. Και απάντηση βέβαια δεν πήρα», πρόσθεσε ο κ. Μυλόπουλος.

«Αυτός είναι ο λόγος που κατεβαίνω στις εκλογές, για να θωρακίσουμε με έργα και με αντιπλημμυρική προστασία, να προσαρμόσουμε δηλαδή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην κλιματική κρίση. Η λέξη κλειδί στην κλιματική κρίση είναι η προσαρμογή, γιατί την πρόληψη και τον μετριασμό των συνεπειών», δήλωσε καταληκτικά ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».