Βιογραφικά Στοιχεία

Γιάννης Α. Μυλόπουλος
Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, πρώην Πρύτανης ΑΠΘ
Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (Think Tank) Προέδρου Αλέξη Τσίπρα
Υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Ανάληψης, το Σεπτέμβρη του 1958.

Πατέρας μου ήταν ο Ανδρέας Μυλόπουλος, ποντιακής καταγωγής από το Σοχούμ της Ρωσίας και μητέρα μου η Άννα Διακογιάννη – Μυλοπούλου, από τη Σύμη της Δωδεκανήσου.

Πήγα στο Δημοτικό Σχολείο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στο Φάληρο, στη συνέχεια φοίτησα στο εξαετές Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου που ίδρυσε ο Δελμούζος στην Αγίας Σοφίας και μετά σπούδασα στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Αφού έλαβα το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού το 1982, συνέχισα τις σπουδές μου ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος και έλαβα το Διδακτορικό μου δίπλωμα στην επιστημονική περιοχή της «Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων» το 1987.

Έκανα το στρατιωτικό μου στο Στρατό Ξηράς το 1987 – 1988, με την ειδικότητα του προγραμματιστή Η/Υ.

Μετά τη στρατιωτική μου θητεία εργάστηκα στη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας στην Αθήνα μέχρι το 1990, οπότε και ξεκίνησα την ακαδημαϊκή μου καριέρα, εκλεγόμενος σε θέση Λέκτορα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Το 1994 εξελίχθηκα στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, το 1999 στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2003 εκλέχθηκα στη βαθμίδα του Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων – Βιώσιμη Υδατική Πολιτική».

Το 1994 -1995 εργάστηκα ως επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολή Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του York, στο Τορόντο του Καναδά, ενώ την ίδια χρονιά επισκέφτηκα και το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνικής στο Stevens Institute of Technology. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαιδευτικής άδειας μυήθηκα για πρώτη φορά στην καινούργια, τότε, επιστημονική περιοχή της Αειφόρου Ανάπτυξης για το Περιβάλλον, οι εφαρμογές της οποίας στην περιοχή της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων θα γίνονταν στη συνέχεια το επιστημονικό πεδίο που θα απορροφούσε το ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό μου έργο.

Με την τιμητική ψήφο των συναδέλφων μου Καθηγητών εκλέχθηκα πρώτα Γραμματέας, το 2001 και στη συνέχεια, το 2002, Πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ, (Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού), θέση που διατήρησα μέχρι το 2007. Το 2005 εκλέχθηκα Μέλος της Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ, θέση που κράτησα για δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια, το 2008, εκλέχθηκα για δύο συνεχόμενες χρονιές Διευθυντής του Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Το 2010 εκλέχθηκα για τέσσερα χρόνια, με καθολική ψηφοφορία από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή από Καθηγητές, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους, καθώς και από το σύνολο των φοιτητών και των φοιτητριών, Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της πρυτανικής μου θητείας, 2010 – 2014, διετέλεσα εκπρόσωπος των Ελλήνων Πρυτάνεων στην European Universities Association.

Το 2013 εκλέχθηκα μέλος του Προεδρείου και Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Κατά το διάστημα, 2010 – 2014 ήμουν παράλληλα Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ και Πρόεδρος του ΔΣ του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών.

Μετά την πρυτανική μου θητεία δίδαξα και εργάστηκα ερευνητικά, ως επισκέπτης καθηγητής για μια ακαδημαϊκή χρονιά, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Το 2015 ανέλαβα Πρόεδρος της Δ.Ε. της ΕΤ3, ο πρώτος πρόεδρος μετά το «μαύρο της ΕΡΤ»

Το Μάρτιο του 2016 ανέλαβα Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., θέση που διατήρησα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019.

Υπήρξα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης  του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ το Μάιο του 2022 εκλέχθηκα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του.

Από το Νοέμβριο 2021 είμαι Σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (Think Tank), υπεύθυνος για την πολιτική στην περιοχή των Δικτύων Υποδομών και Μεταφορών.

Σήμερα εξακολουθώ να ζω στη Θεσσαλονίκης και να διδάσκω στο ΑΠΘ.

Είμαι παντρεμένος με την Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ελπίδα Κολοκυθά.

Έχω δύο παιδιά, τον Ανδρέα, (1987), που είναι ηθοποιός και την Ιωάννα, (1989), που είναι ψυχολόγος.

Έχω συγγράψει 5 βιβλία: Μετρό & Αρχαία, (2022), Μετρώντας την ιστορία της Θεσσαλονίκης, (2018), Τα ΑΝ της Ανάπτυξης (2016), Παιδεία Μαχών, (2010), Πίσω Δεξιά; (2006).

Αρθρογραφώ συστηματικά στη στήλη Contra Tempo στην ιστοσελίδα TVXS (TV Χωρίς Σύνορα) και περιοδικά στέλνω άρθρα μου στην Εφημερίδα των Συντακτών και στη Ναυτεμπορική, καθώς και σε διάφορες ιστοσελίδες.