Γ. Μυλόπουλος: Η Περιφέρεια να πάψει να είναι παρακολούθημα της κυβέρνησης

Την ανάγκη για Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Νίκο Φωτόπουλο ο υποψήφιος περιφερειάρχης, καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Μυλόπουλος, «δέκα χρόνια τώρα η Κεντρική Μακεδονία βιώνει την εγκατάλειψη από τον κ. Τζιτζικώστα και τις πολιτικές που εκπροσωπεί. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τζιτζικώστα είναι η επικοινωνία και η πολιτική του επιβίωση. Σιωπά μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, επικροτεί άκριτα κάθε απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Παράλληλα ο υποψήφιος περιφερειάρχης επισημαίνει την ανάγκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να γίνει κέντρο επεξεργασίας και εφαρμογής πολιτικών ισόρροπης και δίκαιης Ανάπτυξης, καθώς και πεδίο εκτέλεση νέων αναπτυξιακών έργων και υποδομών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μυλόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών:

-Η υποψηφιότητα σας στην Περιφέρεια είναι προσωπική απόφαση ή μια δύσκολη κομματική αποστολή;

Η υποψηφιότητα μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έρχεται σε δύσκολη εποχή για την ανάπτυξη, για την οικονομία και για την κοινωνία στη χώρα μας. Η παντοδυναμία της νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του καλοκαιριού δημιουργεί ένα ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο άδικων πολιτικών που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι είναι αναγκαίο στις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου να αναδειχθούν προοδευτικά ψηφοδέλτια, ώστε να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στην παντοδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα οποία θα λειτουργήσουν σαν αναχώματα και θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της κοινωνίας.

-Τι θα κάνατε διαφορετικά απ τον κ. Τζιτζικώστα; Τι πιστεύετε ότι δεν έχει κάνει καλά;

Ο σημερινός και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης βρίσκεται σε αυτή τη θέση για δέκα ολόκληρα χρόνια, ενώ πριν ήταν «εκλεκτός» αντιπεριφερειάρχης του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Δέκα χρόνια τώρα η Κεντρική Μακεδονία βιώνει την εγκατάλειψη από τον κ. Τζιτζικώστα και τις πολιτικές που εκπροσωπεί.

Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τζιτζικώστα είναι η επικοινωνία και η πολιτική του επιβίωση. Σιωπά μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, επικροτεί άκριτα κάθε απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ήταν απών όταν η περιφέρεια φτωχοποιούνταν, όταν η πρωτογενής παραγωγή διαλύονταν, όταν η ανεργία αυξάνονταν και όταν τα μεγάλα έργα ακυρώνονταν ή καθυστερούσαν.

Εμείς πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να γίνει κέντρο επεξεργασίας και εφαρμογής πολιτικών ισόρροπης και δίκαιης Ανάπτυξης, καθώς και πεδίο εκτέλεση νέων αναπτυξιακών έργων και υποδομών.

-Ποια έργα θεωρείτε υψηλής προτεραιότητας στην Περιφέρεια που έχετε στην ατζέντα σας;

Εκπροσωπούμε έναν πολιτικό χώρο που έχει στις προτεραιότητες του την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και οι οδυνηρές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού θέτουν με τον πιο επιτακτικό τρόπο την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των κρίσεων που φέρνει η κλιματική κρίση.

Στις περιοδείες μου επισκέφθηκα όλα τα ρέματα και τα ποτάμια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει πουθενά στοιχειώδης καθαρισμός και εκβάθυνση της κοίτης, ούτε συντήρηση και ενίσχυση των αναχωμάτων. Έχω θέσει εδώ και αρκετές εβδομάδες δημόσια ερωτήματα στον κ. Τζιτζικώστα για να γνωρίζουν οι πολίτες τι έχει κάνει εδώ και 10 χρόνια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κ. Μακεδονίας και φυσικά δεν έχω πάρει καμία απάντηση.

Δίνουμε έμφαση στην αντιπυρική και την αντιπλημμυρική προστασία και θα διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για να σχεδιάσουμε νέα έργα που θα απαντούν στις νέες προκλήσεις. Νέα έργα πρόληψης και μετριασμού δηλαδή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

-Τι λέτε για Μετρό και Flyover;

Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα έπρεπε και θα μπορούσε να λειτουργεί από το 2020. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπεύθυνη για την αδικαιολόγητη καθυστέρησή του και για τις διαρκείς αναβολές στην ολοκλήρωσή του. Ξερίζωσαν τον Decumanus Maximus από τη Βενιζέλου, ένα μνημείο που μαρτυρά την ιστορική συνέχεια της ελληνικότητας της Μακεδονίας, έδωσαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στους εργολάβους για τις καθυστερήσεις που οι ίδιοι προκάλεσαν και πάλι Μετρό δεν έχουμε.

Εμείς προτείνουμε επίσπευση του Μετρό με άμεση υλοποίηση των επεκτάσεων του ανατολικά και δυτικά, που οι Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας έβαλαν στο συρτάρι. Προτείνουμε επίσης τραμ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ένα δίκτυο προαστιακού σιδηροδρόμου που θα συνδέει αεροδρόμιο, λιμάνι και σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης με τις υπόλοιπες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας και τις χερσονήσους της Χαλκιδικής.

Όσο για τον flyover περιφερειακό, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Όχι γιατί είμαστε εναντίον των μεγάλων έργων υποδομής, αντιθέτως. Αλλά γιατί πρόκειται για ένα έργο του οποίου η κυκλοφοριακή μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη του την επικείμενη λειτουργία του Μετρό, έχει γίνει με ελλιπέστατη περιβαλλοντική μελέτη και κινδυνεύει να γίνει η νέα «υποθαλάσσια». Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται ακόμη ένα Βατερλό με υπογραφή Μητσοτάκη-Τζιτζικώστα.

-Θα καταφέρετε να συνεργαστείτε ομαλά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως Περιφερειάρχης;

Θα συνεργαστούμε με όλους τους θεσμούς της κυβέρνησης και του κράτους για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε χειροκροτητές και πολιτικοί ζητιάνοι του κ. Μητσοτάκη.

Θα πιέζουμε όταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αδικείται, θα διεκδικούμε πόρους και λύσεις στα προβλήματα χωρίς να λογαριάζουμε πολιτικό ή κομματικό κόστος. Αν η ομαλή συνεργασία σημαίνει απραξία, τότε κάτι τέτοιο το βιώνει ήδη δέκα χρόνια η Κεντρική Μακεδονία με τη διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα.

Η Περιφέρεια πρέπει να πάψει να είναι παρακολούθημα της κυβέρνησης. Να γίνει πραγματικά αυτοδιοικούμενη, μακριά από κάθε είδους εξάρτηση από κρατικά, κυβερνητικά ή οικονομικά συμφέροντα. Να γίνει θεσμικό αντίβαρο στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Δεξιάς και ανάχωμα στις αντιλαϊκές πολιτικές της που ευνοούν μόνο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

-Πώς βλέπετε τον κ. Κασσελάκη ως νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι μια νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, είναι μια νέα εποχή για το πολιτικό σύστημα ευρύτερα.

Ο Στέφανος είναι ο νέος πρόεδρος του όλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του εύχομαι κάθε επιτυχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όμως δεν είναι μόνο ο πρόεδρός του. Είναι και τα χιλιάδες μέλη του, όπως και οι ιδέες και οι πολιτικές του για μια δίκαιη κοινωνία.

Ο αντίπαλος βρίσκεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί η αυταρχική και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Δεξιάς.

Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να υλοποιηθεί ο πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ανάδειξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία από το τέλμα στο οποίο σήμερα βρίσκεται.