Γ. Μυλόπουλος: Σοβαρός ο κίνδυνος πλημμυρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ανοχύρωτη μπροστά στα ακραία φαινόμενα που φέρνει η κλιματική κρίση το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως διαπίστωσε κατά την περιοδεία του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ποτάμια και ρέματα είναι παρατημένα στην τύχη τους και έτοιμα να πλημμυρίσουν και να προκαλέσουν φυσικές καταστροφές στις γύρω περιοχές.

Αναλυτικά  η δήλωση του κ. Μυλόπουλου:

«Απροετοίμαστη βρίσκει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η φθινοπωρινή περίοδος που εκ των πραγμάτων θα φέρει ακραία φαινόμενα με βροχές μεγάλης έντασης. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που φέρνει όλο και πιο συχνά η κλιματική κρίση, όπως οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, δημιουργούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η περιοδεία μας τις τελευταίες εβδομάδες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα αποδείχθηκε πολύ κρίσιμη, καθώς διαπιστώσαμε ότι η διοίκηση Τζιτζικώστα έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους ποτάμια, ρέματα και τάφρους της Κεντρικής Μακεδονίας, με κίνδυνο να υπερχειλίσουν με την πρώτη κακοκαιρία.

Η εδώ και 10 χρόνια διοίκηση Τζιτζικώστα έχει αφήσει ανοχύρωτη στον κίνδυνο της πλημμύρας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς δεν έχει εκτελέσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τα τελευταία χρόνια. Οι κοίτες των ποταμών δεν έχουν καθαριστεί, ούτε έχουν εκβαθυνθεί και τα αναχώματα δεν έχουν συντηρηθεί και ενισχυθεί. Με αποτέλεσμα τα φερτά υλικά να φτάνουν μέχρι τις γέφυρες και να μην υπάρχει χώρος για την διόδευση της πλημμυρικής απορροής.

Συγκεκριμένα έχουμε διαπιστώσει εγκατάλειψη σε:

-Δοϊράνη

-Τάφρο 66

-Αξιό Ποταμό

-Δενδροπόταμο

-Στρυμόνα

-Κερκίνη

-Ρέμα Συκιάς

Παντού η ίδια εικόνα. Πολίτες και φορείς, όπως στην περίπτωση της τάφρου 66, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι αρμόδιοι όμως κωφεύουν. Διότι αν συμβεί η πλημμυρική καταστροφή δεν θα φταίει η κλιματική κρίση. Η οποία δεν μπορεί να είναι άλλοθι, αλλά αφορμή για έργα πρόληψης και μετριασμού των καταστροφών από τα ακραία φαινόμενα.

Η λέξη κλειδί για την κλιματική κρίση είναι η προσαρμογή στην νέα εποχή.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο υποστηρικτής του κ. Τζιτζικώστας δεν κάνουν τίποτα για την πρόληψη, σαν ευφυείς Προμηθείς, αλλά μόνο για την εκ των υστέρων επέμβαση, σαν θλιβεροί Επιμηθείς.

Η κλιματική κρίση είναι μπροστά, η αντιπλημμυρική προστασία όμως έχει μείνει τραγικά πίσω».