Η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου

Εξέπληξε πολλούς η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μάλιστα ειδικά για την εμπόλεμη πολιτικά προεκλογική περίοδο.

Εξέπληξε πρώτα όσους, σκεπτόμενοι σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη που διαμορφώνουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής, πίστεψαν ότι οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενά κομματικές. Σε αντίθεση με εκείνες της ΝΔ που δήθεν είναι κοινωνικές.

Τους διαψεύδει η ίδια η ζωή. Από την πρόσφατη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που μετά από μια μεγάλη καμπάνια εξαπλασίασε σχεδόν την κομματική του βάση ενισχυόμενος με νέα στελέχη προερχόμενα από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, μέχρι το Think Tank του προέδρου Αλέξη Τσίπρα με τεχνοκρατικά και επιστημονικά στελέχη από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση μέχρι την κορυφή ανατρέπουν το βολικό για τη Δεξιά στερεότυπο.

Η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου εξέπληξε όμως, και όσους μανιχαϊστικά σκεπτόμενοι, πίστευαν ότι το μπλοκ των συστημικών ΜΜΕ είναι «μπετόν» ως προς τις αντί ΣΥΡΙΖΑ πεποιθήσεις των δημοσιογράφων του. Η επιλογή μιας κεντρικής και ιδιαίτερα δημοφιλούς παρουσιάστριας ενός μεγάλου mainstream καναλιού ανέτρεψε και αυτό το στερεότυπο που εντέχνως η κυβερνητική προπαγάνδα είχε καλλιεργήσει.

Η Πόπη Τσαπανίδου, μια αγωνίστρια της ζωής που ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα ως δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη και έφτασε μέχρι την κορυφή της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας με τις δυνάμεις της, δεν θα μπορούσε να μην είναι η ίδια προοδευτικός άνθρωπος. Που σαν καλή επαγγελματίας, ξέρει να παίζει με τους κανόνες του συστήματος στο οποίο εργάζονταν, μέχρι να κάνει την έκπληξη. Μέχρι δηλαδή να μεταπηδήσει στην κορυφή της επικοινωνίας του μεγάλου κόμματος της Αριστεράς που διεκδικεί για τρίτη φορά την κυβερνητική εξουσία.

Κι ύστερα, η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου  εξέπληξε όσους στενά σκεπτόμενοι και επηρεασμένοι από τον έλεγχο και την εξαγορά της επικοινωνίας από τη Δεξιά του Μητσοτάκη, πίστευαν ότι μεταξύ επικοινωνίας και πολιτικής ορθώνονται τείχη απροσπέλαστα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με την επιλογή του αυτή στη θέση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιας μαχόμενης επαγγελματία δημοσιογράφου, κατέρριψε και αυτό το στερεότυπο. Η επικοινωνία είναι και πρέπει να είναι μια από τις δυνατότητες που διαθέτει η πολιτική για να μεταδώσει τα μηνύματά της στο κοινωνικό σώμα.

Ο Τσίπρας, έχοντας ο ίδιος και το κόμμα του υποστεί εδώ και χρόνια τον επικοινωνιακό αποκλεισμό των συστημικών ΜΜΕ που υπηρετούν μονοθεματικά αυτούς που τα χρηματοδοτούν, με την επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου επανανομιμοποιεί την επικοινωνία ως κυρίαρχη πολιτική επιλογή.

Και επιπλέον, επανατοποθετεί τους δημοσιογράφους, ως επαγγελματική ομάδα που ασχολούνται ενεργά με την πολιτική, στη φυσική τους θέση εντός ενός νέου και υγιούς κοινωνικού και πολιτικού συστήματος.

Υπάρχει, με άλλα λόγια και αυτή η εκδοχή της πολιτικής επικοινωνίας. Μια εκδοχή που υπηρετεί την πολιτική, απαλλαγμένη από την ανυποληψία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή στις οποίες την έριξε η Δεξιά του Μητσοτάκη.

Και βέβαια, η επιλογή μιας γοητευτικής γυναίκας, μιας επιτυχημένης επαγγελματία και μιας αγωνίστριας της ζωής στην κορυφαία θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέλνει πολλαπλά μηνύματα για την κοινωνική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όσες και όσους αγωνίζονται με τις δικές τους δυνάμεις για να κερδίσουν τη ζωή.

Και τέλος, η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου, όπως άλλωστε και πολλών άλλων γυναικών σε κορυφαίες πολιτικές θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως η Ράνια Σβίγγου, η Έφη Αχτσιόγλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Όλγα Γεροβασίλη, η Ρένα Δούρου και πολλές άλλες ακόμη, αναδεικνύει μια ακόμη διάσταση ενός προοδευτικού αριστερού κόμματος που διεκδικεί την εξουσία, αναγνωρίζοντας «στο άλλο μισό του ουρανού» την ισάξια θέση του σε όλα τα επίπεδα της μέχρι τώρα ανδροκρατούμενης κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τα πολλαπλά κοινωνικά της μηνύματα, είναι μια επιλογή που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα στεγανά και τις προκαταλήψεις και τοποθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μια νέα, προοδευτική και κοινωνικά απελευθερωτική πολιτική αντίληψη.

Μια πολιτική αντίληψη που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την με κάθε μέσο εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη και στόχο τη Δικαιοσύνη παντού, σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Με αυτή την έννοια η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου είναι μια αυθεντική προοδευτική πολιτική κίνηση νίκης, που επιβεβαιώνει όσους πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Πηγή: https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-epilogi-tis-popis-tsapanidoy