Ασπιρίνες για παθογένειες και προεκλογικά φιλοδωρήματα για… ιθαγενείς

Τελικά η Δεξιά δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε τι σημαίνει Δεξιά.

Από τα βοηθήματα της Φρειδερίκης στις άπορες κορασίδες και την ΕΡΕ των προεκλογικών φιλοδωρημάτων, μέχρι τις σακούλες με τα χιλιάρικα στους πυρόπληκτους της Ηλείας το 2007, με τις οποίες καμάρωναν στελέχη της ΝΔ ότι κέρδισαν τις εκλογές και μέχρι τα επιδόματα – ασπιρίνες με τον κωδικό «food pass» του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα, σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Το κακό με τις προεκλογικές παροχές Μητσοτάκη είναι ότι δεν έχουν σκοπό να δώσουν λύση ούτε στις σοβαρές παθογένειες της οικονομίας, ούτε στα πάθη των πολιτών εξ αιτίας τους. Μόνος σκοπός της επιδοματικής πολιτικής είναι να κατευνάσει προσωρινά τη σε βάρος της κυβέρνησης δυσφορία και να βελτιώσει πρόσκαιρα το βαρύ κλίμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Κι αυτό γιατί τα επιδόματα αντί να θεραπεύουν τις παθογένειες της κυβερνητικής πολιτικής, μοιράζουν ασπιρίνες για να αντιμετωπίσουν μερικά από τα συμπτώματα των παθογενειών.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια οικονομία υπερβάλλουσας ακρίβειας και πληθωρισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει θεσμικές λύσεις που να θεραπεύουν τις αιτίες του κακού, εκείνος μοιράζει επιδόματα για να ξεγελάσει τον… πονοκέφαλο.

Αντί δηλαδή να κάνει το χρέος του ως πρωθυπουργός και να ρυθμίσει την αγορά, με σκοπό να ελέγξει την κερδοσκοπία και να περιορίσει την αισχροκέρδεια, όπως κάνουν όλοι οι ηγέτες στην Ευρώπη, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, εκείνος περιμένει τον Γκοντό της αυτορρύθμισης. Αφήνοντας ανέλεγκτους τους κερδοσκόπους να ανεβάζουν υπέρμετρα τις τιμές, να αισχροκερδούν σε βάρος του μόχθου των πολιτών και να ληστεύουν το δημόσιο πλούτο.

Κι αντί να ελέγξει τον πληθωρισμό που τρέχει σε διψήφια νούμερα, ενισχύοντας τα χαμηλά εισοδήματα που έχουν κερδίσει το αρνητικό ρεκόρ φτώχειας στην Ευρώπη, εκείνος προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσκαιρες εντυπώσεις μοιράζοντας επιδόματα πολύ χαμηλότερα του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, αντί να θεσπίσει τιμαριθμική αναπροσαρμογή ίση με το μέγεθος του πληθωρισμού για να θωρακίσει την οικονομία και να σταματήσει τη φθορά των ήδη χαμηλών εισοδημάτων, δίνει επιδόματα που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε αγορές από τα σούπερ μάρκετ.

Αντί δηλαδή να ενισχύσει το εισόδημα των φτωχών και αδύναμων οικονομικά απέναντι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, εκείνος επιδοτεί στην ουσία τα ταμεία των σούπερ μάρκετ.

Αν δεν το είχε ονομάσει με τον ξενόφερτο όρο food pass, δείγμα κι αυτό της ξενομανίας και της μεγαλομανίας της Δεξιάς κι αν δεν το χορηγούσε μέσω τραπεζικών λογαριασμών, θα ήταν ακριβώς η ίδια φτηνή πολιτική με τα βοηθήματα των άπορων κορασίδων και με τις σακούλες με τα χιλιάρικα που κάποτε μοίραζαν δεξιά και αριστερά.

Η προεκλογική τακτική των φιλοδωρημάτων και των πρόσκαιρων παροχών έχει τον τίτλο:

«Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι».

Γιατί πρώτα απορρυθμίζουν την οικονομία, αφήνουν ανέλεγκτη την αγορά, ιδιωτικοποιούν το κοινωνικό κράτος και ξεπουλούν τα δημόσια αγαθά και τον δημόσιο πλούτο, κατά τρόπο ώστε να ωφελούνται τα μεγάλα συμφέροντα και να ζημιώνουν οι πολίτες.

Κι ύστερα έρχονται με προεκλογικά φιλοδωρήματα για να κουκουλώσουν τις παθογένειες και να απαλύνουν προσωρινά τα συμπτώματά τους.

Έτσι όμως δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες της Ελλάδας, που έχει αναγορευτεί σε τρίτη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη. Και που σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθυσμός της πλήττεται από το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σε ποσοστό 28,5%.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έτσι ουσιαστικά κοροϊδεύουν τους πολίτες. Πρώτα ληστεύοντας το εισόδημα και τον πλούτο τους κι ύστερα μοιράζοντάς τους φιλοδωρήματα για τις υποκλίσεις που απαιτούν από αυτούς.

‘Όμως οι καιροί άλλαξαν. Οι Έλληνες ούτε είναι πια τόσο εθελόδουλοι, ούτε όμως και τόσο απελπισμένοι, χωρίς εναλλακτική διέξοδο.

Η προοδευτική αντιπρόταση για Δικαιοσύνη παντού του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι μια ισχυρή και δελεαστική πρόκληση για τους πολλαπλά αδικημένους ψηφοφόρους.

Γιατί η προοδευτική πρόταση της Δίκαιης Ανάπτυξης αφορά σε μια Βιώσιμη Ανάπτυξη:

  • Που δεν θα είναι πρόσκαιρη και ευκαιριακή, αλλά θα έχει διάρκεια.
  • Που δεν θα απευθύνεται σε λίγους αλλά θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά της ανάπτυξης και καταπολεμώντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.
  • Που θα στηρίζεται σε θεσμούς που θα θεραπεύουν τις αιτίες των παθογενειών της οικονομίας και δεν θα κατευνάζουν μόνο τα συμπτώματα.
  • Που θα αποκαθιστά το κοινωνικό κράτος, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση όλων σε δωρεάν υγεία, παιδεία, ασφάλιση, περιβάλλον και φυσικούς πόρους, καθώς και σε φτηνή ενέργεια και μεταφορές.
  • Που θα είναι αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοδύναμη και δεν θα περιμένει από τις επενδύσεις εκείνων που ληστεύουν το δημόσιο πλούτο και εξαγοράζουν το κοινωνικό κράτος μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

Η προοδευτική πρόταση της Δίκαιης Ανάπτυξης φωτογραφίζει την επόμενη μέρα για μια χώρα με σημαντικό πλούτο, που τον εκμεταλλεύονται όμως λίγα αφεντικά. Τα οποία, για να καθησυχάσουν τις αντιδράσεις, μοιράζουν προεκλογικά φιλοδωρήματα στους πληβείους, μετατρέποντάς τους επαίτες στην ίδια τους τη χώρα.

Οι καιροί άλλαξαν. Η Φρειδερίκη με τα φιλοδωρήματα για τις άπορες κορασίδες έχασε το βασιλικό θρόνο και οι υπήκοοι που είναι εξαρτημένοι από τους χαμηλούς μισθούς τους και συντηρούνται με επιδόματα και φιλοδωρήματα ξύπνησαν και ζητούν να πάρουν την Ελλάδα στα χέρια τους.

Και θα την πάρουν. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει…

Πηγή: https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/aspirines-gia-pathogeneies-kai-proeklogika-filodorimata-gia-ithageneis