Ανένδοτο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας

Η πρόταση δυσπιστίας προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι παρά το πρώτο βήμα ενός Ανένδοτου Αγώνα και μιας πορείας προς το λαό που ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, όπως το έθεσε ο ίδιος.

Οι δεύτερες σκέψεις που υπήρχαν για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας αφορούσαν κυρίως στο γεγονός ότι αυτή θα συσπείρωνε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία γύρω από τον κατηγορούμενο για δημοκρατική εκτροπή πρωθυπουργό. Με συνέπεια η τυχόν απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, ως αποτέλεσμα του φόβου των βουλευτών της ΝΔ να χαρακτηριστούν σαν προδότες, θα έκλεινε τη δημόσια συζήτηση για το μεγαλύτερο σκάνδαλο και τη σοβαρότερη εκτροπή από το δημοκρατικό πολίτευμα που συνέβη μεταπολιτευτικά.

Όμως πως αλλιώς μπορεί να απαντήσει ο δημοκρατικός κόσμος και η αντιπολίτευση απέναντι στον βιασμό της Δημοκρατίας, αν όχι μέσω μιας πρότασης δυσπιστίας εναντίον του ένοχου πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του; Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν όχι απλές ενδείξεις, αλλά αποδείξεις πλέον ενοχής του πρωθυπουργού, όπως αυτές διατυπώνονται στο πόρισμα του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου.

Ποιος είναι ο έσχατος θεσμικός τρόπος στον οποίον οφείλει να καταφύγει σε μια ευνομούμενη πολιτεία το πολιτικό σύστημα, απέναντι σε έναν ένοχο πρωθυπουργό που κατ’ επανάληψη είπε ψέματα για να γλυτώσει από τις κατηγορίες, αν όχι η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του;

Ποια θεσμικά μέσα παρέχει το δημοκρατικό πολίτευμα στο ενδεχόμενο παραβίασης του Συντάγματος και κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών από έναν πρωθυπουργό που αποδεδειγμένα μετέτρεψε την ΕΥΠ σε παρακρατική οργάνωση για να κρατά στο χέρι τους παρακολουθούμενους, αν όχι μέσω μιας πρότασης δυσπιστίας σαν κι αυτή που υπέβαλε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας;

Έστω κι αν αυτή καταψηφιστεί, στο όνομα του φόβου της αποκάλυψης των προσωπικών δεδομένων που παρανόμως κρατούν τα στελέχη και ο εγκέφαλος του παρακράτους σε βάρος βουλευτών. Έστω και αν αυτή απορριφθεί στο όνομα της κακώς νοούμενης ενότητας του κυβερνητικού κόμματος και του φόβου της εξόντωσης όσων την καταψηφίσουν.

Σε ένα κράτος που οι θεσμοί έχουν υπονομευτεί και καταρρακωθεί σε βαθμό που οι ανεξάρτητες αρχές εκφοβίζονται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και οι εκπρόσωποί τους λοιδωρούνται και διαπομπεύονται από την κυβέρνηση για να μην εκτελέσουν την αποστολή που τους όρισε το Σύνταγμα, ποιον άλλο τρόπο έχει η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιδράσει για να προστατεύσει τους θεσμούς, παρά μόνο την ίδια την τήρηση των θεσμικών διαδικασιών;

Δύο είναι τα βασικά οφέλη της πρωτοβουλίας που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, τα οποία δεν αλλοιώνονται ακόμη κι αν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφιστεί.

Το πρώτο είναι η ανάδειξη της ενοχής του πρωθυπουργού.

Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης και από κατηγορούμενος για παραβίαση του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών, να γίνει κατήγορος του Αλέξη Τσίπρα για ό,τι κανείς μπορεί να φανταστεί, είναι η πιο τρανή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ενοχής του.

Ο αντιπερισπασμός που επιχειρεί ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του και ο συμψηφισμός στον οποίο προανήγγειλαν ότι θα καταφύγουν, προκειμένου να μην απαντήσουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες που τους υποβλήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά να πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα μιας γενικότερης συζήτησης για τα πεπραγμένα των δύο κυβερνήσεων, είναι η καλύτερη απόδειξη της ένδειας των επιχειρημάτων τους και της αδυναμίας τους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να αποδομήσουν τις εναντίον τους κατηγορίες.

«Απορία ψάλτου βηξ» ήταν οι πρώτες αντιδράσεις Μητσοτάκη και κυβέρνησης, με γνωστά και τετριμμένα τσιτάτα που δεν απαντούν στην ουσία των κατηγοριών, παρά μόνο επιχειρούν να διασκεδάσουν τις σε βάρος τους κατηγορίες για να συγκαλύψουν το μέγα σκάνδαλο και να γλυτώσουν από τη μοιραία και αναπότρεπτη απόδοση ευθυνών.

Οι κατηγορίες όμως που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε βάρος του Μητσοτάκη είναι πολύ βαριές για να μείνουν αναπάντητες. Κι αυτό είναι το πρώτο μεγάλο κέρδος της αντιπολίτευσης και του δημοκρατικού κόσμου από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Οι βουλευτές της ΝΔ μπορεί να συσπειρωθούν στο όνομα του εκφοβισμού και της κακώς νοούμενης υποστήριξης της ενότητας γύρω από έναν ένοχο πρωθυπουργό και να καταψηφίσουν τελικά την πρόταση μομφής.

Αλλά και οι Έλληνες, από τη μεριά τους, θα διαπιστώσουν αυτές τις τρεις μέρες ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν επιχειρήματα να απαντήσουν στις βαριές κατηγορίες που τους απευθύνθηκαν περί εγκληματικής οργάνωσης και περί παρακράτους.

Το δεύτερο μεγάλο όφελος της συζήτησης της πρότασης μομφής είναι ότι οι βουλευτές της ΝΔ, καταψηφίζοντας την πρόταση μομφής, χωρίς όμως συγχρόνως να μπορούν να αποδείξουν τη μη ενοχή του πρωθυπουργού, γίνονται κι αυτοί συνυπεύθυνοι για τα εγκλήματα.

Κάποιοι ειδικά εξ αυτών, όπως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ Καραμανλής και Σαμαράς και ένας δυο άλλοι, που ήδη πήραν με δηλώσεις τους σαφείς αποστάσεις από την εκτροπή, θα βρεθούν στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση είτε να καταψηφίσουν, με βαριά καρδιά, την πρόταση δυσπιστίας, είτε, ακόμη χειρότερα, να εφεύρουν κάποια… διπλωματική ασθένεια και να απουσιάσουν την ώρα της ψηφοφορίας.

Ένας δε εκ των βουλευτών της ΝΔ και υπουργός της κυβέρνησης θα βρεθεί στην εξαιρετικά ταπεινωτική θέση να αναγκαστεί να καταψηφίσει μια πρόταση δυσπιστίας που αποκαλύπτει τη δική του παρακολούθηση και την υπονόμευση της δικής του προσωπικής ελευθερίας από το παρακράτος της ΕΥΠ.

Το μυστικό πάντως της επιτυχίας της κίνησης Τσίπρα δεν βρίσκεται σε αυτή καθ’ εαυτή την πρόταση δυσπιστίας, αλλά στην αναφορά του σε αυτήν ως το «πρώτο βήμα της πορείας προς το λαό».

Που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα για Ανένδοτο αγώνα για τη Δημοκρατία, το πρώτο βήμα του οποίου είναι πρόταση μομφής στη Βουλή.

Με δεδομένο ότι σε λιγότερο από 3 μήνες θα έχουμε εκλογές, αντιλαμβάνεται κανείς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αν σε προεκλογική περίοδο ο δημοκρατικός κόσμος κινητοποιηθεί και πάρει στα χέρια του την υπόθεση της υπεράσπισης του Συντάγματος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ΝΔ για εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας…

Πηγή:
https://tvxs.gr/news/ellada/anendoto-gia-tin-yperaspisi-tis-dimokratias-ksekina-o-aleksis-tsipras