Γιατί να ψηφίσω Γιάννη Μυλόπουλο

Επιτακτική ανάγκη η «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Του Γιάννη Μυλόπουλου

Η υποψηφιότητα μας με την παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σηματοδοτεί την ανάγκη για αλλαγή και επανεκκίνηση στην Περιφέρεια.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πολιτική, κοινωνική και οικονομική συνθήκη για την πλειοψηφία του κόσμου. Η παντοδυναμία της ΝΔ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δημιουργεί ένα σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία την επόμενη τετραετία.

Πιστεύω βαθιά ότι η ύπαρξη θεσμικών αντίβαρων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα ισορροπήσει το πολιτικό πεδίο και θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη δημοκρατία, αλλά και για την ανάπτυξη, για το περιβάλλον και για την κοινωνία που πλήττονται άγρια από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εδώ και χρόνια αφεθεί στην τύχη της. Η διοίκηση Τζιτζικώστα δεν έχει διεκδικήσει τίποτε από την κυβέρνηση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της περιφέρειας. Είναι θεατής των εξελίξεων και χειροκροτητής του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει πει κουβέντα που η Κεντρική Μακεδονία, από κάποτε ακμάζουσα και ευημερούσα Περιφέρεια, έχει γίνει η περιφέρεια της ανεργίας, με διπλάσιο συντελεστή (19,9%), από την υπόλοιπη Ελλάδα (10,8%).

Δεν έχει πει τίποτε για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που απειλούν το 25% σχεδόν του πληθυσμού της Κ. Μακεδονίας. Ούτε είπε ποτέ κάτι γιατί το ΑΕΠ εδώ είναι το 80% του μέσου ΑΕΠ στις υπόλοιπες περιφέρειες και στο 50% του ΑΕΠ των περιφερειών της ΕΕ.

Μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία θέσαμε στον σημερινό και εκ νέου υποψήφιο περιφερειάρχη έξι ερωτήματα, για τους πολίτες που ανησυχούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση των ευάλωτων λεκανών απορροής. Φυσικά, δεν λάβαμε καμία απάντηση…

Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι για αδράνεια και για απραξία. Η αντιμετώπισή της επιτυγχάνεται με δημόσιες πολιτικές και έργα αφενός προσαρμογής στις νέες συνθήκες και αφετέρου μετριασμού των συνεπειών των ακραίων φαινομένων και των φυσικών καταστροφών. Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια αρνούνται να εκτελέσουν έργα προσαρμογής στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και μετριασμού των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, γιατί αυτό απαιτεί δημόσιες πολιτικές.

Δέκα χρόνια τώρα η διοίκηση του Απόστολου Τζιτζικώστα έχει προχωρήσει μόνο σε έργα βιτρίνας και δεν έχει διεκδικήσει τίποτα από την κεντρική κυβέρνηση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που πολλές φορές απειλούν την ύπαρξη ανθρώπων, περιουσιών και οικοσυστήματος.

Ο κ. Τζιτζικώστας είναι απλός θεατής των εξελίξεων και χειροκροτητής των πολιτικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Εμείς πιστεύουμε ότι ο περιφερειάρχης, ακόμη και εκεί που δεν έχει τυπική αρμοδιότητα, οφείλει να διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πρέπει άμεσα να περάσει σε μια νέα εποχή για μια ισόρροπη και δίκαιη Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Ανάπτυξη που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση και προστασία των δημόσιων αγαθών, δομών και υπηρεσιών.

Ανάμεσα στις προτάσεις μας νομίζω ότι οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στη θέση μας για ένα δίκτυο Μέσων Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Προαστιακός Σιδηρόδρομος). Τα δημόσια δίκτυα σταθερής τροχιάς αποτελούν εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη όχι μόνο τον ποιοτικότερο τρόπο μεταφοράς για όλους, αλλά και μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Όσο για το Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο είχα την τιμή να «τρέξω» ως πρόεδρος της Αττικό Μετρό, θα μπορούσε ήδη να λειτουργεί με δημόσιο φορέα λειτουργίας και με προσιτό εισιτήριο. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όμως, με τις ευλογίες του κ. Τζιτζικώστα, αποφάσισαν να τινάξουν το χρονοδιάγραμμα στον «αέρα», με μοναδικό ωφελούμενο την κοινοπραξία των εργολάβων που μέχρι και σήμερα λαμβάνουν κρατικές αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, επειδή το Δημόσιο καθυστερεί το ίδιο την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου.

Εμείς γνωρίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα αλλά δεν μένουμε εκεί. Έχουμε θέσεις και προτάσεις για κάθε ένα από αυτά. Εμείς το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, θα είμαστε πολιτικά παρόντες παντού με θέσεις, προτάσεις, λύσεις και έργα με πολιτική βούληση για το κοινό καλό, με τεχνοκρατική γνώση και με κοινωνική ευαισθησία, εκεί όπου η διοίκηση Τζιτζικώστα είναι σήμερα απούσα.

Απευθυνόμαστε στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε όλους εκείνους δηλαδή που δυσφορούν κάτω από τις νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές και υπερσυντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, τις οποίες ακολουθεί άκριτα και η διοίκηση Τζιτζικώστα.

Η «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» φέρνει μια νέα εποχή στην περιφέρεια με Δίκαιη Οικονομική, Περιβαλλοντική και Κοινωνική Ανάπτυξη για όλους.