Γ. Μυλόπουλος: Τι έκανε ο κ. Τζιτζικώστας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Κ. Μακεδονία; – 6 ερωτήματα ζητούν άμεση απάντηση

Έξι μεγάλα ερωτήματα στα οποία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα ο κ. Τζιτζικώστας πριν να χτυπηθεί και η Κεντρική Μακεδονία, όπως χτυπήθηκε η Θεσσαλία, θέτει με δήλωση του ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την παράταξη «Αλλαγή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μυλόπουλου:

«Η κλιματική κρίση, η οποία δείχνει τα δόντια της φέτος το καλοκαίρι, δεν είναι άλλοθι για αδράνεια και για απραξία.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης επιτυγχάνεται με δημόσιες πολιτικές και έργα αφενός προσαρμογής στις νέες συνθήκες και αφετέρου μετριασμού των συνεπειών των ακραίων φαινομένων και των φυσικών καταστροφών.

Η κυβέρνηση αρνείται να προσαρμόσει τη χώρα στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης γιατί αυτό απαιτεί δημόσιες πολιτικές.

Και οι δεξιοί νεοφιλελεύθεροι αντιπαθούν και το δημόσιο και τις πολιτικές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η λύση που η κυβέρνηση έδωσε στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είναι η ιδιωτικοποίηση των δασών που έχουν καεί. Πιστεύοντας ότι τα συμφέροντα που θα αποκτήσουν δημόσια γη δεν θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν για ίδιο κέρδος, αλλά θα την αποκαταστήσουν και θα την προστατέψουν.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι 3 χρόνια μετά την κακοκαιρία «Ιανός» δεν έγινε στη Θεσσαλία κανένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των ίδιων περιοχών που πλήγηκαν τότε, όπως σήμερα εκ του τραγικού αποτελέσματος αποδεικνύεται.

Απόδειξη της ανυπαρξίας δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπιση  της κλιματικής κρίσης είναι ότι από τα 30 και περισσότερα δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μόλις 187,5 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για την κλιματική κρίση.

Ούτε το 0,5% δηλαδή από τον συνολικό προϋπολογισμό για την Ελλάδα. Με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει, βεβαίως, στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις.

Το ακόμη χειρότερο μάλιστα είναι ότι από αυτό το ελάχιστο κονδύλι, είχαν απορροφηθεί μέχρι το καλοκαίρι μόλις 950.000 ευρώ. Το 0,5% δηλαδή, του 0,5% του συνολικού προϋπολογισμού.

Ας μη χαίρεται ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας, γιατί ακριβώς τα ίδια συμπτώματα που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα, συμβαίνουν και στη δική μας Περιφέρεια. Αφού ο ίδιος ευθυγραμμίζεται απολύτως με την κυβέρνηση σε όλα και ακολουθεί κατά γράμμα τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της.

Αφού ποτέ δεν είπε κουβέντα κριτικής, ούτε αντέδρασε στις καταστροφικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Κεντρική Μακεδονία δεν έχει για την ώρα καταστροφές όχι γιατί θωρακίστηκε απέναντι στην κλιματική κρίση, αλλά γιατί δεν χτυπήθηκε ακόμη από ακραία φαινόμενα.

Ο καθαρισμός των φρεατίων για τον οποίο επαίρεται η διοίκηση Τζιτζικώστα ότι χρηματοδότησε σχετικό έργο το 2022 δεν θα μας σώσει από ενδεχόμενες καταστροφικές πλημμύρες.

Όταν στην Περιφέρεια, μετά από 10 χρόνια διοίκησής του, δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση ξεκινώντας από τα ορεινά και κατεβαίνοντας προς τα χαμηλά.

Ας απαντήσει λοιπόν ο κ. Τζιτζικώστας:

  • Πότε έγινε τελευταία φορά, στα 10 χρόνια διοίκησης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας από τον ίδιο, ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας των λεκανών απορροής της Περιφέρειας έναντι ακραίων φαινομένων;
  • Πότε έγινε μελέτη εκτίμησης της επικινδυνότητας από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης;
  • Πότε έγιναν έργα ορεινής υδροοικονομίας για την έγκαιρη ανάσχεση πλημμυρικών φαινομένων;
  • Πότε έγινε για τελευταία φορά μελέτη διόδευσης πλημμύρας και έργα διάνοιξης και εκβάθυνσης κοίτης στους ποταμούς και τους χειμάρρους στην Κεντρική Μακεδονία;
  • Πόσα χρήματα διεκδίκησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πόσα διατέθηκαν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια;
  • Πόσα από αυτά απορροφήθηκαν μέχρι σήμερα και σε τι έργα προσαρμογής στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και μετριασμού των συνεπειών των φυσικών καταστροφών;

Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα στα οποία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα ο κ. Τζιτζικώστας πριν να χτυπηθεί και η Κεντρική Μακεδονία, όπως χτυπήθηκε η Θεσσαλία».