Γιάννης Μυλόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές και θα ζητήσει προγραμματική συμφωνία με όμορα κόμματα του προοδευτικού τόξου

«Εν μέσω μεγάλης δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές και θα ζητήσει προγραμματική συμφωνία με όμορα κόμματα του προοδευτικού τόξου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ/ ΠΣ, καθηγητής, πρώην πρύτανης του  ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Α. Μυλόπουλος.

«Και είναι βέβαιο, ότι την επόμενη των εκλογών, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, οι προγραμματικές συγκλίσεις θα διαμορφωθούν σε άλλη βάση» προσθέτει ο κ. Μυλόπουλος.

Αναφερόμενος στις κυβερνήσεις συνεργασίας, ο κ. Μυλόπουλος, σημειώνει ότι τέτοιες υπάρχουν σε «23 από τις 27 χώρες της Ευρώπης», ενώ ασκεί σκληρή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, σε διάφορους τομείς, στην παιδεία, στην υγεία και στο περιβάλλον.

«Όλα για τα κέρδη των ιδιωτών και πουθενά η έννοια του δημόσιου συμφέροντος» τονίζει ο κ. Μυλόπουλος, επικρίνοντας μεταξύ άλλων και χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης και συνεχίζει: «Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επομένη των εκλογών». 

Ακολουθεί η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ, καθηγητή, πρώην πρύτανη του  ΑΠΘ και πρώην προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννη Α. Μυλόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Φάνη Γρηγοριάδη:

ΕΡ: Με τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα στα κόμματα πόσο εφικτό είναι το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άλλων κομμάτων από την πρώτη Κυριακή και με ποιες δυνάμεις; Τι βλέπετε ότι θα γίνει αν πάμε σε δεύτερες κάλπες; Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο και τρίτης αναμέτρησης;

ΑΠ: Είναι λάθος να θεωρούμε τις δημοσκοπήσεις σαν τελεσίδικο εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο μάλιστα οι δημοσκοπικές εταιρείες αρνούνται να δημοσιεύσουν τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα τους, τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμα, τόσο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν αξιόπιστα εργαλεία πολιτικής. 

Άλλωστε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που παρουσιάζουν αύξηση της επιρροής του κυβερνώντος κόμματος λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές, δεν δικαιολογούνται από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση. Μια δυσαρέσκεια που οφείλεται στην ακρίβεια και τη φτώχεια που πλήττουν την ελληνική κοινωνία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, στους χαμηλούς μισθούς, που έχασαν από τον πληθωρισμό το 7,5% σε πραγματικές αξίες, καθώς στη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη των ελλήνων σε σχέση με τους ευρωπαίους, όπως μαρτυρούν τα διεθνή στοιχεία. Κι ακόμη η δυσαρέσκεια οφείλεται στο παρακράτος της ΕΥΠ και στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που πλήττει την καρδιά του κράτους δικαίου, όπως και στο πρόσφατο πόρισμα των ειδικών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο επιβεβαιώνει ότι από το καλοκαίρι του 2019 και μετά τα τρένα κυκλοφορούν στα τυφλά, χωρίς σύστημα τηλεδιοίκησης.

Εν μέσω μεγάλης δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές και θα ζητήσει προγραμματική συμφωνία με όμορα κόμματα του προοδευτικού τόξου, στη βάση ενός συγκεκριμένου κυβερνητικού πλαισίου αρχών και δράσεων που θα έχει στον πυρήνα του ένα κράτος δικαίου, μια γενναία παραγωγική ανασυγκρότηση με στόχο τη Δίκαιη Ανάπτυξη για όλους, καθώς και ενίσχυση των δημόσιων δομών στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Ενέργεια και στις Μεταφορές. Και είναι βέβαιο ότι την επομένη των εκλογών, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, οι προγραμματικές συγκλίσεις θα διαμορφωθούν σε άλλη βάση σε σχέση με την προεκλογική περίοδο.

Αν τα μικρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν συμφωνήσουν και οδηγηθούμε σε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, θα υπάρξει πόλωση και ενίσχυση των δυο μεγάλων κομμάτων που θα τα συρρικνώσει εκλογικά. Θα είναι άλλωστε πρωτοφανές μικρά κόμματα να μην εμπιστεύονται την απλή αναλογική και να επιδιώκουν τη ενισχυμένη, από την οποία ασφαλώς και θα βγουν ζημιωμένα εκλογικά.

Υπάρχει όμως μια παραπληροφόρηση που εξυπηρετεί μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες όσον αφορά στην απλή αναλογική και στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην Ευρώπη 23 από τα 27 κράτη έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας που είναι σταθερές και προχωρούν με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εκτός σύγχρονου ευρωπαϊκού πνεύματος που συγχέει σκοπίμως τις κυβερνήσεις συνεργασίας με την κυβερνητική αστάθεια. 

Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην Ευρώπη ανήκουν στο παρελθόν και η απλή αναλογική αναδεικνύεται σαν το πιο δίκαιο και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.

‘Όσο για τον κ. Μητσοτάκη, η τακτική της απαξίωσης του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής και η παραπομπή συνεχώς σε νέες εκλογές μέχρι εκείνος να αναδειχθεί αυτοδύναμος δείχνει ένα έλλειμμα σεβασμού των θεσμών, ένα έλλειμμα δημοκρατίας, απομάκρυνση από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και έναν πολιτικό εγωισμό που οι πολίτες δεν θα του συγχωρέσουν.

ΕΡ: Ποια πιστεύετε είναι τα πιο κρίσιμα διακυβεύματα στην πολιτική ατζέντα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών; Η οικονομία, η ακρίβεια, τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό, άλλοι λόγοι;

ΑΠ: Το πιο κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών είναι αν η χώρα και οι πολίτες θα συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι μιας γενικευμένης απουσίας δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα. 

Στο επίπεδο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αν θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν πρωθυπουργό που καταλύει τους κανόνες της δημοκρατίας, παρακολουθώντας καταχρηστικά τους πάντες μέσω της ΕΥΠ, την οποία χρησιμοποιεί σαν παρακρατικό μηχανισμό.

Στο επίπεδο του κράτους αν θα συνεχίσουμε να έχουμε μια δημόσια διοίκηση διαλυμένη που δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια ούτε στις δημόσιες μεταφορές.

Στο επίπεδο της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού, αν θα συνεχίσουμε να έχουμε μια κυβέρνηση που μας οδήγησε στην κατρακύλα στις διεθνείς κατατάξεις κατά 50 σχεδόν θέσεις σε σχέση με το παρελθόν, χειραγωγώντας και εξαγοράζοντας τα ΜΜΕ, τα οποία επιδίδονται όχι σε αντικειμενική ενημέρωση, αλλά σε συστηματική προπαγάνδα υπέρ των χρηματοδοτών τους.

Στο επίπεδο της οικονομίας, αν θα συνεχίσουμε να είμαστε η πιο φτωχή και συγχρόνως και η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης, με μια κυβέρνηση που υπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα μιας επιχειρηματικής ελίτ και δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη μεσαία και χαμηλή οικονομικά τάξη, ούτε και για το δημόσιο συμφέρον.

Στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους, αν θα συνεχίσουμε να ιδιωτικοποιούμε την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον και τα δημόσια αγαθά όπως το νερό και αν θα συνεχίσουμε τις υπέρ των εργοδοτών μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό.

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής αν θα συνεχίσουμε να χάνουμε ευκαιρίες και έδαφος για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παραμένοντας δορυφόροι ξένων συμφερόντων και ακολουθώντας ξεπερασμένες αντιλήψεις που θέλουν την Ελλάδα «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης»

Ή αν θα ασκήσουμε μια αυτοδύναμη, πολυσχιδή και πολυδιάστατη διπλωματία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής που να καθοδηγείται από τα εθνικά μας συμφέροντα και να μας αναγορεύει σε υπολογίσιμο στρατηγικό παίκτη στην περιοχή.

Το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μια από τις ακριβότερες, φτωχότερες και με χαμηλότερους μισθούς χώρες στην Ευρώπη, με τους περισσότερους θανάτους από την πανδημία ανά πληθυσμό και από την άλλη, με τα μεγαλύτερα υπερκέρδη για μια μικρή ολιγαρχία του πλούτου.

ΕΡ: Έχετε διοικητική εμπειρία. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κύρια προβλήματα στην άσκηση πολιτικής και ποια πιστεύετε ότι θα συναντήσετε μπροστά σας ως εμπόδια αν εκλεγείτε βουλευτής;

ΑΠ: Το κύριο ζητούμενο σήμερα είναι να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν τα εμπόδια για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάταξης του κράτους και της επαναφοράς του δημόσιου συμφέροντος στο επίκεντρο της άσκησης κάθε πολιτικής. Η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, η αναστήλωση των δημόσιων δομών και η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους που κατέρρευσαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτελούν τα κλειδιά για την εφαρμογή μιας δίκαιης πολιτικής. 

Όλα τα προβλήματα της χώρας σήμερα, από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, μέχρι τα προβλήματα των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Ενέργειας και των Μεταφορών οφείλονται σε αυτή τη στρέβλωση που προκάλεσε η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων δομών και των αγαθών. 

Δείτε στο Μετρό της Θεσσαλονίκης: Κατήργησαν χωρίς τεχνική τεκμηρίωση τον προηγούμενο σχεδιασμό του έργου, σύμφωνα με τον οποίο το Μετρό θα παραδίνονταν, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου, στο τέλος του 2020, με τα αρχαία στη θέση τους. Με αποτέλεσμα αυτής της ολέθριας πρωτοβουλίας η Θεσσαλονίκη σήμερα να μην έχει ακόμη Μετρό, τα αρχαία να έχουν καταστραφεί και ο εργολάβος να εισπράττει 1,5 εκατομμύριο ευρώ το μήνα σαν αποζημιώσεις, εξ αιτίας της καθυστέρησης που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επέβαλε.

Όλα για τα κέρδη των ιδιωτών και πουθενά η έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επομένη των εκλογών. 

ΕΡ: Με ποια επιχειρήματα απαντάτε στον άποψη που ακούγεται συχνά ότι «όλοι είναι ίδιοι» για το πολιτικό μας σύστημα; Υπάρχει πράγματι «ηθικό» πλεονέκτημα ενός πολιτικού χώρου, έναντι άλλων, μιας που έκνομα περιστατικά ή αποκλίνουσες συμπεριφορές εμφανίζονται σε πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα;

ΑΠ: Πολύ βολικό το επιχείρημα της ΝΔ «όλοι είναι ίδιοι» για να είναι αληθινό. Όσο δεν είχε αποδειχτεί η ιδιοτέλεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι αυτοί είναι οι «άριστοι» και το «επιτελικό κράτος» διαφέρει από όλες τις προηγούμενες κυβερνητικές προσπάθειες. 

Τώρα που απέτυχαν σε ό,τι κι αν έκαναν, εκτός από την προπαγάνδα και την ενίσχυση οικονομικών συμφερόντων, στα οποία πέτυχαν απολύτως, προσπαθούν να ρίξουν τα προβλήματα που οι ίδιοι προκάλεσαν στις πλάτες άλλων.

Λένε, για παράδειγμα, στο δυστύχημα στα Τέμπη, ότι φταίνε εξ ίσου όλες οι κυβερνήσεις. Και η παρούσα και οι προηγούμενες. Προσπαθώντας έτσι να αποσείσουν και να συμψηφίσουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες.

Έρχεται όμως το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που οι ίδιοι διόρισαν και τους διαψεύδει. Καθώς αποδεικνύει ότι από το καλοκαίρι του 2019 και μετά τα τρένα λειτουργούν στα τυφλά, χωρίς σύστημα τηλεδιοίκησης.

Δεν είναι λοιπόν όλοι ίδιοι, ούτε είναι ίδιες οι ευθύνες όλων για το τραγικό δυστύχημα. Κάποιοι ευθύνονται γιατί μετά το καλοκαίρι του 2019 τα τρένα έμειναν χωρίς τηλεδιοίκηση και αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν.

Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι οι αριστεροί είναι καλύτεροι από τους δεξιούς. Υποστηρίζουμε όμως ότι η ιδεολογία της Αριστεράς, η πολιτική δηλαδή που αναγορεύει το δημόσιο συμφέρον πάνω από κάθε επιμέρους ιδιωτικό, η πολιτική που υποστηρίζει το κοινωνικό κράτος έναντι της δυνατότητας να θεραπεύονται από τις ασθένειες και να εκπαιδεύονται καλύτερα κατά προτεραιότητα οι πλούσιοι, είναι μια πολιτική που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, επειδή αναγορεύει την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη σε κυρίαρχα πολιτικά επίδικα.

Σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που οδηγεί σε μια ταξική κοινωνία – ζούγκλα, όπου ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».