Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει των εκλογών, επιδίδεται σε δύο κατά βάση προσπάθειες.
Η πρώτη είναι μέσω της προπαγάνδας και της επικοινωνιακής υπεροχής της, να κρύψει την αλήθεια και να αλλοιώσει την πραγματικότητα για τα οικτρά αποτελέσματα της πολιτικής της.
Η δεύτερη είναι να εμφανίσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για μια Δίκαιη Ανάπτυξη σαν δήθεν αιτία χρεοκοπίας και νέων μνημονίων.
Κοινή συνισταμένη και των δύο προσπαθειών είναι να πείσουν ότι ο δικός τους δρόμος, αυτός του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, είναι μονόδρομος.
Αυτό που προσπαθεί μετά μανίας να κρύψει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι τα διεθνή και εγχώρια στοιχεία για τη φτώχεια στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την Eurostat, αλλά και σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες έχουν οξυνθεί επικίνδυνα επί κυβέρνησης ΝΔ, με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό να απειλούν πλέον σχεδόν έναν στους τρεις πολίτες.
Με τους νέους να είναι οι πιο ευάλωτοι, καθώς εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη των 27, σε ποσοστό που αγγίζει πλέον το 30%.
Κι ακόμη, οι διεθνείς δείκτες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τους πιο χαμηλούς μισθούς και τις πιο χαμηλές αποδοχές στην Ευρώπη, τη στιγμή που έχει τα ακριβότερα προϊόντα διατροφής, το ακριβότερο ρεύμα και την ακριβότερη βενζίνη.
Ενδεικτική είναι η τιμή της βενζίνης στην Κύπρο, η οποία την προμηθεύεται από την Ελλάδα και η οποία την διαθέτει στην τιμή του 1,35 ευρώ, όταν εδώ η βενζίνη πουλιέται κοντά στα 2,00 ευρώ…
Κι ακόμη, οι όποιες αυξήσεις των κατώτατων μισθών χάθηκαν από τον πληθωρισμό, ενώ τα όποια επιδόματα μοιράσθηκαν σε μέρος του πληθυσμού, κατέληξαν στα ταμεία των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων που αύξησαν τα κέρδη τους κατά πολλά δις ευρώ.
Γίναμε δηλαδή επί ΝΔ η φτωχότερη και συγχρόνως και η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης.
Όσο για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9% αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν Ανάπτυξη, αλλά σαν μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων με τη μεγάλη κερδοφορία.
Η Ανάπτυξη απαιτεί αναδιανομή των υπερκερδών των οικονομικά δυνατών μέσω δίκαιης φορολόγησης. Κάτι που όμως δεν συνέβη, αφού τα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων τελικά δεν φορολογήθηκαν, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις. Την ίδια στιγμή, η μόνη φορολόγηση που μειώθηκε, ήταν αυτή των πλούσιων και των οικονομικά ισχυρών.
Και επιπλέον, η Ανάπτυξη απαιτεί στήριξη των δημόσιων δομών και των δημόσιων οργανισμών και χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους.
Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών όμως διέψευσε τις υποσχέσεις του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή για την ασφάλεια των μεταφορών και ανέδειξε την κατάρρευση δημόσιων δομών, οργανισμών και υπηρεσιών.
Η μετωπική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη αποτελεί οριακό σημείο για την πολιτική κατάσταση στη χώρα γιατί αποκάλυψε με τραγικό τρόπο την κατάρρευση του κράτους, την αποδυνάμωση των δημόσιων δομών και τη διάλυση των δημόσιων οργανισμών που έμειναν χωρίς κρίσιμους εξοπλισμούς και χωρίς κατάλληλο και έμπειρο προσωπικό.
Κι όλα αυτά θυσία στον βωμό των ιδιωτικοποιήσεων και της εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από κάθε κυβερνητική πολιτική.
Η απόκρυψη της αλήθειας όμως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις πραγματικές συνέπειες της πολιτικής της δεν θα ήταν αρκετή στην πορεία προς τις εκλογές, αν οι πολίτες διαπίστωναν τη μεγάλη αλήθεια.
Ότι δηλαδή υπάρχει και άλλος δρόμος για μια Δίκαιη Ανάπτυξη. Ένας δρόμος που περνώντας μέσα από μια μεγάλη παραγωγική ανασυγκρότηση δίνει ισότιμη πρόσβαση σε όλους στις ευκαιρίες και στα αγαθά της Ανάπτυξης, στηρίζοντας συγχρόνως δημόσιες δομές, δημόσια αγαθά και κοινωνικό κράτος.
Για να αλλοιώσει την πραγματικότητα ως προς αυτόν τον εναλλακτικό και φιλικό προς τους πολλούς δρόμο για την Ανάπτυξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινδυνολογεί, παρουσιάζοντάς την σαν δήθεν αιτία χρεοκοπίας και σαν τάχα αφορμή νέων μνημονίων.
«Που θα βρει τα λεφτά ο Τσίπρας;» είναι το μόνιμο ερώτημα που θέτουν κάθε φορά που ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τη φιλολαϊκή πολιτική του που υπόσχεται αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών.
Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας ο κ Μητσοτάκης, σαν άλλη Κασσάνδρα, κινδυνολόγησε πρόσφατα χωρίς τεκμηρίωση, προβλέποντας ότι η Δίκαιη Ανάπτυξη θα φέρει νέα χρεοκοπία και νέο μνημόνιο στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός δηλαδή που εκτίναξε το δημόσιο χρέος της χώρας στα 400 δις από τα 350 δις που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ο πρωθυπουργός που σπατάλησε δημόσιο πλούτο και δημόσιο χρήμα σε αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους, ο πρωθυπουργός που μείωσε τη φορολογία των πλουσίων και που δεν φορολόγησε τα υπερκέρδη τους, ο πρωθυπουργός που χάρισε κάτω από το τραπέζι πολλά δις ευρώ σε οικονομικά συμφέροντα, ο πρωθυπουργός που βρήκε 37 δις στα δημόσια ταμεία παρακαταθήκη από αυτούς που σήμερα κατηγορεί σαν σπάταλους, κινδυνολογεί ότι η αντίθετη από τη δική του πολιτική θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια.
Η ειρωνεία είναι ότι η ΝΔ που εκτροχίασε το δημόσιο χρέος και οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια, κατηγορεί σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ που μείωσε το χρέος και μας έβγαλε από την επιτήρηση, ότι δήθεν με την πολιτική του υπέρ των πολλών θα φέρει νέα μνημόνια στη χώρα.
Αν ήταν σάτιρα θα έβγαζε γέλιο μέσα από την υπερβολή και την αντιστροφή της πραγματικότητας.
Όμως δεν είναι σάτιρα, αλλά η τραγωδία της σημερινής πραγματικότητας της Ελλάδας με πρωθυπουργό Μητσοτάκη.
Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση μισθών, με ταυτόχρονη στήριξη των αδύναμων, της μεσαίας τάξης και του κοινωνικού κράτους, θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς και από τη δραστική εξοικονόμηση του δημόσιου χρήματος που σήμερα ρέει αφειδώς σε αντιπαραγωγικές δράσεις, χρηματοδοτώντας ιδιώτες και συμφέροντα.
Κι ακόμη, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η μείωση των τιμών σε ενέργεια και προϊόντα θα προέλθει από την καταπολέμηση τη κερδοσκοπίας και από την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά, η οποία περιμένει χρόνια τώρα να… αυτορυθμιστεί.
Όπως επίσης μείωση τιμών θα προέλθει και από τη μείωση των έμμεσων φόρων, αφού η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν μείωσε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην ενέργεια και ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Και τέλος οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση που θα αφορά σε όλους τους έλληνες και όχι μόνο στους λίγους και προνομιούχους, όπως συμβαίνει σήμερα.
Πρωτογενής παραγωγή με έμφαση στα δικά μας ιδιαίτερα ανταγωνιστικά διεθνώς συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναζήτηση νέων δρόμων για τη μεταφορά και διάδοσή τους στις διεθνείς αγορές, «πράσινος» και οικολογικός τουρισμός και αγροτουρισμός σε όλη την Ελλάδα και για όλο το χρόνο, επένδυση σε νέες υποδομές και νέα δίκτυα μεταφορών και επέκτασή τους εκεί όπου υπάρχουν αναξιοποίητες πηγές οικονομικής ανάπτυξης, ήπια αξιοποίηση του κλίματος, της φύσης, του πολιτισμού και της ιστορίας μας, επένδυση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που σήμερα ξενιτεύεται ή παραμένει στη χώρα αναξιοποίητο, όπως και επένδυση σε νέες «πράσινες» τεχνολογίες και σε νέα «έξυπνα» προϊόντα και υπηρεσίες, μπορούν να γίνουν αιτίες για παραγωγή νέου πλούτου για τους πολλούς, εκεί όπου σήμερα συντηρούνται αντιπαραγωγικές δραστηριότητες που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ιδιωτικοποιούν δημόσια αγαθά και να συσσωρεύουν πλούτο για λίγους.
Αυτά τα νέα βέβαια για τη Δίκαιη Ανάπτυξη θα δυσαρεστήσουν το κοινό του κ. Μητσοτάκη. Αυτούς δηλαδή που εκπροσωπεί και που άνευ όρων υποστηρίζει. Την επιχειρηματική ελίτ των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων που, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, αποκομίζουν υπερκέρδη, την ώρα που οι απλοί πολίτες δεν βγάζουν το μήνα.
Γιατί οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να χορταίνει τους πλούσιους και συγχρόνως να υπόσχεται ότι θα στηρίξει και τους φτωχούς.
Για να χορτάσουν οι πλούσιοι, κάποιοι πρέπει να μείνουν φτωχοί. Ή αντίθετα, για να βελτιωθεί η ζωή των φτωχών, οι πλούσιοι πρέπει να χάσουν την υπερκερδοφορία τους.
Γιατί οι φτωχοί δεν θα υπήρχαν, αν κάποιοι δεν θησαύριζαν σε βάρος τους…