Όσα δεν θα πει ο Μητσοτάκης στη Συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας

Όπως κάθε φορά που απευθύνθηκε στους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι και τώρα, μεγαλύτερη σημασία έχουν όσα θα κρύψει, παρά εκείνα στα οποία θα αναφερθεί. 

Κυρίως γιατί η αλήθεια που έντεχνα και συστηματικά θα αποκρύψει θα βρίσκεται πίσω από ό,τι υποκριτικά θα υποστηρίξει.

Ποιος δεν θυμάται τα περίφημα διαγγέλματα που έδινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφερόμενος σε εικονικά ανδραγαθήματα, για να κρύψει την τραγική αλήθεια που αποκαλύφθηκε στη συνέχεια. Ότι δηλαδή γίναμε η χώρα με τους περισσότερους θανάτους ανά πληθυσμό, επειδή η κυβέρνηση δεν εξόπλισε και δεν στελέχωσε επαρκή αριθμό ΜΕΘ για τη φροντίδα των πασχόντων. 

Κι αυτό επειδή ο πρωθυπουργός δήθεν δεν γνώριζε, όπως παραδέχτηκε από βήματος Βουλής, αυτό που γνώριζε όλη η Ευρώπη, αλλά και αυτό στο οποίο αναφέρονταν μελέτη που του είχε από καιρό κατατεθεί από συμβούλους του. Όπου αποδεικνύονταν περίτρανα ότι «τα πεταμένα λεφτά σε ΜΕΘ», το «ΕΣΥ πολυτελείας» και τα περί «περισσότερων ΜΕΘ που θα έφερναν περισσότερους θανάτους» δεν ήταν παρά η νεοφιλελεύθερη ανάγκη για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, την οποία η κυβέρνηση εντέχνως μετέτρεψε σε δήθεν φιλοτιμία με αντιεπιστημονικά, αντικοινωνικά και ψευδή επιχειρήματα.

Κατά ακριβώς αντίστοιχο τρόπο, στη Συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στην Οικονομία, για να κρύψει τη μεγάλη αλήθεια που γνωρίζει ο κάθε Έλληνας που ζει κάτω από το καθεστώς της ακρίβειας, της φτώχειας και των μεγάλων ανισοτήτων, των χαμηλών μισθών και των υψηλών έμμεσων φόρων στα προϊόντα πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα.

Πίσω από κάθε εικονικό επίτευγμα στο οποίο θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός, θα κρύβεται και μια μεγάλη αλήθεια για την Οικονομία των μεγάλων ανισοτήτων που προκάλεσε η πολιτική του, για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στα οποία βύθισε τη χώρα και για την ακρίβεια με το δικό του ονοματεπώνυμο.

Το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξει να κάνει στη Συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός είναι να αποδώσει την ελληνική ακρίβεια σε διεθνείς και γι’ αυτό εισαγόμενες συνθήκες.

Πίσω από αυτή τη βολική για τον ίδιο εκδοχή κρύβεται η μεγάλη αλήθεια των δικών του ευθυνών για την ακρίβεια. Αυτό που πολύ προσεκτικά θα κρύψει ο πρωθυπουργός πίσω από τα μεγάλα λόγια για τη διεθνή κρίση, είναι ότι η Ελλάδα επί ένα μήνα σχεδόν έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, με τιμές 2 και 3 φορές ακριβότερες από των υπολοίπων κρατών.

Κι ακόμη, αυτό που θα κρύψει είναι ότι η Ελλάδα, για ολόκληρο το 2023 είχε μαζί με την Ιταλία τις ακριβότερες τιμές ρεύματος.  Μια πραγματικότητα που ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν θα ίσχυε αν πράγματι οι αιτίες της ακρίβειας ήταν ευρωπαϊκές και εισαγόμενες… Κι ακόμη, θα κρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επέμεινε στην αυτορρύθμιση της αγοράς, επιτρέποντας στους κερδοσκόπους να καθορίζουν εκείνοι τις τιμές και να αισχροκερδούν σε βάρος των πολλών.

Όταν ακόμη και οι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες στην Ευρώπη, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχουν πάρει μέτρα ρύθμισης των αγορών τους και έχουν επανακρατικοποιήσει τις πρώην δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού τους για να ελέγξουν τις τιμές.

Αντίθετα, αυτό που θα επιδιώξει να μεγαλοποιήσει είναι τα επιδόματα που εκ των υστέρων έχει μοιράσει σε κάποιους καταναλωτές, έναντι μέρους των ανατιμήσεων τις οποίες έχουν ήδη καταβάλει. Αποκρύπτοντας όμως κι εδώ ότι οι επιδοτήσεις καταλήγουν τελικά κι αυτές στα ταμεία των κερδοσκόπων, αυξάνοντας τα υπερκέρδη τους.

Μια δεύτερη μεγάλη αλήθεια που θα κρύψει ο πρωθυπουργός πίσω από το δημοσίευμα του Economist το οποίο θα μεγαλοποιήσει για να παρουσιάσει τη δήθεν καταπληκτική Οικονομία της χώρας και τις εξαιρετικές επενδυτικές συνθήκες που ο ίδιος διαμόρφωσε, είναι το γεγονός ότι αυτή η μεγέθυνση των δεικτών της ελληνικής Οικονομίας στην οποία αναφέρονται κάποια διεθνή περιοδικά δεν αφορά την κοινωνία, ούτε αγγίζει την ποιότητα της ζωής των πολλών. 

Αντίθετα, αναφέρεται στα υπερκέρδη μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστηρίζει, φτωχοποιώντας συγχρόνως την ελληνική κοινωνία.

Γιατί ο πρωθυπουργός δεν θα πει κουβέντα για τις μεγάλες ανισότητες που προκαλεί η πολιτική του, όπως διαβεβαιώνουν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat.

Δεν θα πει κουβέντα για τους διεθνείς δείκτες της Eurostat που κατατάσσουν την Ελλάδα στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με 1 στους 3 πολίτες να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Όπως δεν θα πει τίποτε για το γεγονός ότι γίναμε η χώρα με τις χαμηλότερες αμοιβές, όπως και η χώρα με το μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού που είδε την οικονομική του κατάσταση να βελτιώνεται. Αντίθετα, θα μιλήσει για τα υπερκέρδη των 5 ενεργειακών επιχειρήσεων σαν απόδειξη της Ανάπτυξης της Οικονομίας, λες και αυτά τα καρπώνονται άλλοι πλην των 5 μεγάλων εταιρειών.

Όπως επίσης θα αναφερθεί με υπερηφάνεια στη μεγέθυνση του ΑΕΠ, λες και αυτή αφορά κάποιους εκτός μιας μικρής ολιγαρχίας του πλούτου.  Κι ακόμη θα αποσιωπήσει μια μεγάλη αλήθεια, που αφορά στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.

Θα αποσιωπήσει το γεγονός ότι τα κέρδη που καταγράφονται δεν αναδιανέμονται για την υποστήριξη της Υγείας, της Παιδείας και της κοινωνικής φροντίδας, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί και χρηματοδοτούνται πλέον από τον οβολό των φτωχοποιημένων πολιτών.

Δεν θα μιλήσει για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, δεν θα αναφερθεί στα υπερκέρδη της κάποτε δημόσιας ΔΕΗ και δεν θα πει κουβέντα για τη συρρίκνωση των πανεπιστημίων υπέρ της πελατείας των ιδιωτικών κολεγίων.

Με δυο λόγια ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα στη Συνέντευξη Τύπου περισσότερα θα κρύψει, παρά θα αποκαλύψει.

Πηγή: https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/osa-den-tha-pei-o-mitsotakis-sti-synenteyksi-typoy-tis-deyteras-0