Έρευνα

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση «ακραίων» φαινομένων και φυσικών καταστροφών

Το κλίμα αλλάζει. Η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου, είναι πλέον ένα γεγονός καταμετρημένο και αδιαμφισβήτητο. Σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις, η συχνότερη εμφάνιση ακραίων φαινομένων και φυσικών καταστροφών, όπως παρατεταμένοι καύσωνες και ανομβρία που προκαλούν λειψυδρία και δασικές πυρκαγιές, καθώς και μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις που προκαλούν καταστροφικές πλημμύρες, είναι η κυριότερη εκδήλωση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου.

Η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους:

ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ! (Εφημερίδα των Συντακτών)

Οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για την οπισθοδρόμηση στην Παιδεία και για το σημερινό αυταρχικό, απαξιωμένο και καθημαγμένο πανεπιστήμιο, ενδεδυμένοι προβιά προβάτου, ανακαλύπτουν καθυστερημένα και κυρίως για λάθος αιτία, την οπισθοδρόμηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Αφορμή για τα κροκοδείλια δάκρυα των θυτών είναι το νομοσχέδιο Μπαλτά, το οποίο συνιστά μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης της εσωτερικής δημοκρατίας και των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα πανεπιστήμια.

Η τραγωδία της δημόσιας εκπαίδευσης (Από την Αυγή)

Η εικόνα που εντέχνως παρουσιάζεται σήμερα για το εκπαιδευτικό ζήτημα περιλαμβάνει από διαμαρτυρόμενους μαθητές και φοιτητές που καταλαμβάνουν σχολεία και σχολές, έως αυταρχικούς πρυτάνεις που καταφεύγουν στα ΜΑΤ για να περιφρουρήσουν τις συνεδριάσεις των Συγκλήτων τους. Κι ακόμη, από εξαγριωμένους φοιτητές που αδειάζουν σκουπίδια στα γραφεία των πρυτάνεων, έως αναπληρωτές  πρύτανη που δηλώνουν αυτάρεσκα ότι όσοι βρίσκονται σε εξουσία πρέπει να...

"Η κυβερνητική άλωση των πανεπιστημίων" (Από την Αυγή της Κυριακής)

Ο νόμος Διαμαντοπούλου τώρα δικαιώνεται...

Είναι κοινό μυστικό ότι η Παιδεία υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων που επέβαλαν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Σε πείσμα των όσων συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η Παιδεία θεωρείται ως η πλέον σημαντική επένδυση για το μέλλον, στην Ελλάδα της κρίσης αντιμετωπίζεται σαν μια περιττή δαπάνη στον προϋπολογισμό. Η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι χαρακτηριστική και συγχρόνως αποκαλυπτική των όσων συμβαίνουν.

Σελίδες