Ενημέρωση για την απεργία στην καθαριότητα και την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης

Ο σημερινές πρυτανικές αρχές, παρά το γεγονός ότι ως γνωστόν κληρονόμησαν και δεν δημιούργησαν αυτές το πρόβλημα των εργαζομένων στις εργολαβίες, εξάντλησαν όλα τα μέσα που παρέχει η συνεννόηση κι ο διάλογος, στη βάση της υποβολής τεκμηριωμένων κι εφικτών προτάσεων προς το υπουργείο και προς τους εργαζομένους, προκειμένου να διευθετηθεί τόσο το θεσμικό, όσο και το οικονομικό σκέλος του προβλήματος. Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε ένα σωματείο αδιάλλακτων και ακραίων συνδικαλιστών, οι οποίοι κινούμενοι από αλλότρια και οπωσδήποτε εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα, (δείτε τη συνέντευξη και τις ατεκμηρίωτες έως γελοίες κατηγορίες εναντίον του πρύτανη του ΑΠΘ του γραμματέα της ΠΑΣΚΕ και προέδρου του ΕΚΘ, παραμονές εκλογών στο ΕΚΘ), εγκλώβισαν τους εργαζόμενους σε ανεδαφικές και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για μονιμοποίηση και διατήρηση των αποδοχών τους, μόνοι αυτοί εν μέσω κρίσης, στα προ του 2010 επίπεδα. Λάβετε υπόψη ότι σήμερα το ΑΠΘ καλείται να λειτουργήσει με τα μισά χρήματα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ακόμη μην ξεχνάτε ότι αν διατηρηθούν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η δαπάνη των εργολαβιών ανέρχεται, μετά από τις δραστικές περικοπές στο πλαίσιο της εξοικονόμησης, στο 70% περίπου του σημερινού κρατικού προϋπολογισμού του ΑΠΘ. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι διεκδικήσεις αυτές, είναι ανέφικτο να ικανοποιηθούν με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του ΑΠΘ.

Το σωματείο των εργαζομένων στις εργολαβίες, παρά το γεγονός ότι καλλιέργησε διεκδικήσεις που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να ικανοποιηθούν από τη διοίκηση του ΑΠΘ, μια και αναφέρονται στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής, επέμεινε εντούτοις να κρατά όμηρο και να τιμωρεί το πανεπιστήμιο, προκαλώντας τόνους επικίνδυνων σκουπιδιών (με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία φοιτητών και εργαζομένων, αλλά και για τη δημόσια εικόνα του ΑΠΘ), αλλά και συντηρώντας μια παράνομη κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης, η οποία παρέλυσε επί δύο σχεδόν μήνες την ακαδημαϊκή, οικονομική και διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου. Αποτέλεσμα αυτής της αντικοινωνικής και αντιπανεπιστημιακής τακτικής τους, ήταν και η προχθεσινή εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, αφού οι πρυτανικές αρχές και η Σύγκλητος εμποδίστηκαν, για πρώτη φορά φέτος, να προστατεύσουν όπως στο παρελθόν το πανεπιστήμιο από επεισόδια και εισβολές.
Το συγκεκριμένο σωματείο, ακόμη, είναι υπεύθυνο γιατί απέρριψε τις ρεαλιστικές και εφικτές προτάσεις της πρυτανείας για καταβολή των δεδουλευμένων και συνέχιση των συμβάσεων με τους όρους που ο νόμος προβλέπει, εμποδίζοντας μάλιστα τους εργαζόμενους που επιθυμούσαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις. Η διακοπή των συμβάσεων συνεπώς δεν ισοδυναμεί με απόλυση, όπως ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές του σωματείου, αλλά με άρνηση υπογραφής σύμβασης από μέρους τους και αποχώρηση του εργολάβου.

Τέλος, οι πρυτανικές αρχές φρόντισαν ώστε να ληφθούν εξ αρχής όλες οι μέριμνες που προβλέπει η νομοθεσία σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Α) Ειδοποιήθηκε εγκαίρως η Υγειονομική Υπηρεσία, η οποία αφού έκανε αυτοψία, έστειλε στην Εισαγγελία το πόρισμά της.
Β) Εγκαταστάθηκε μετά από δικαστική απόφαση προσωπικό ασφαλείας στη φύλαξη και την καθαριότητα
Γ) Συστήθηκε από τη Σύγκλητο ειδική υγεινομική επιτροπή από συναδέλφους των σχολών υγείας και εργολαβκούς εργαζομένους και ανατέθηκε σε επιτροπή διοικητικών υπαλλήλων από το Πρυτανικό Συμβούλιο η επίβλεψη της καθαριότητας από το προσωπικό ασφαλείας
Δ) Ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή του Υπουργείο Παιδείας.
Ε) Ενημερώθηκε εξ αρχής και κατ´ επανάληψη η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία και ήδη άσκησε προκαταρκτική διερεύνηση για τυχόν ευθύνες για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης.

Το πρυτανικό συμβούλιο αναμένει πλεόν και τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για το τι δέον γενέσθαι στο φλέγον θέμα που μας απασχολεί όλους.