Χωρίς βαρβάρους (ΤΑ ΝΕΑ)

Για όλα τα πρωτοφανούς έκτασης και έντασης επεισόδια που παρέλυσαν τη χώρα για ημέρες, αυτό που τελικά έφταιγε ήταν το… άσυλο. Κι απ’ όλο το θυμό των νέων στους δρόμους εκείνο που έμεινε ως τελικό συμπέρασμα, ήταν ότι αυτό που επειγόντως χρειαζόμαστε σήμερα, είναι η αλλαγή του συστήματος των εισαγωγικών εξετάσεων!

Την ώρα που στις διαδηλώσεις ξεχείλιζε η οργή μιας κοινωνίας που την κατάντησαν χωρίς ελπίδα και χωρίς συνοχή, οι υπεύθυνοι εξηγούσαν την κοινωνική έκρηξη με θεωρίες συνωμοσίας. Κι ενώ αναβίωνε το παρακράτος της Δεξιάς κι οι κουκουλοφόροι με τους λοστούς φωτογραφίζονταν να παίρνουν εντολές από αστυνομικούς, το επίσημο κράτος, που όπως φαίνεται κάτι γνώριζε περισσότερο, απέδιδε τις καταστροφές σε υποκινούμενα «ακραία στοιχεία». Τα οποία εκμεταλλεύονται το άσυλο και χρησιμοποιούν το πανεπιστήμιο ως ορμητήριο!
Όσο για την οργή των νέων απέναντι στο νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα ότι η Παιδεία δεν είναι δημόσιο αγαθό και την καθολική απόρριψη μιας «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» που διέλυσε το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα κι έθεσε οριστικό τέλος στην εποχή των ίσων ευκαιριών, η επίσημη απάντηση είναι ότι όλα θα διορθωθούν μ’ ένα νέο σύστημα… εισαγωγικών εξετάσεων!
Απλοϊκές ερμηνείες, βολικά συμπεράσματα κι ευκαιριακές συνταγές από μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι το παιχνίδι των εντυπώσεων. Γι’ αυτό αν υπάρχει ένας και μόνο λόγος για να καταργηθούν πράγματι το άσυλο και οι εισαγωγικές, αυτός είναι για να δούμε πως θα ζήσουμε μετά, χωρίς βαρβάρους…