Γ. Μυλόπουλος: Στόχος η πολιτική αλλαγή σε μια περιφέρεια που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τις δεξιές πολιτικές

Την ανάγκη ύπαρξης θεσμικών αντίβαρων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Μπρέγιαννη ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», καθηγητής και πρώην πρύτανης ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

«Ειδικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με δεδομένη την υποταγή στις κυβερνητικές επιλογές του σημερινού περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, η Περιφέρεια παρακολουθεί σαν απλός θεατής ή ακόμη και σαν χειροκροτητής τις κυβερνητικές πολιτικές τις οποίες άκριτα στηρίζει», επισημαίνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του ο κ. Μυλόπουλος.

Παράλληλα ο υποψήφιος περιφερειάρχης απευθύνει κάλεσμα στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, σε όλους εκείνους δηλαδή που δυσφορούν κάτω από τις νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές και υπερσυντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και της διοίκησης Τζιτζικώστα, να στηρίξουν την παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γ. Μυλόπουλου στην «Αυγή της Κυριακής»:

-Πώς αποφασίσατε να κατέβετε στις εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Η παντοδυναμία της ΝΔ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δημιουργεί ένα σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία την επόμενη τετραετία.

Αν και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση λειτουργήσει σαν εκτελεστικό όργανο της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κίνδυνος μιας ολοκληρωτικής διακυβέρνησης της Δεξιάς γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.

Η ύπαρξη θεσμικών αντίβαρων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα ισορροπήσει το πολιτικό πεδίο και θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη δημοκρατία, αλλά και για την ανάπτυξη, για το περιβάλλον και για την κοινωνία που πλήττονται άγρια από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Ειδικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με δεδομένη την υποταγή στις κυβερνητικές επιλογές του σημερινού περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, η Περιφέρεια παρακολουθεί σαν απλός θεατής ή ακόμη και σαν χειροκροτητής τις κυβερνητικές πολιτικές τις οποίες άκριτα στηρίζει.

Η χαμηλών προσδοκιών, επικοινωνιακής κατεύθυνσης και σε απόλυτη σύμπνοια με τις κυβερνητικές πολιτικές περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Μακεδονία, που μόνο αυτοδιοίκηση δεν είναι, αφού εξαρτάται απολύτως από την κυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική της εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων, ήταν η αιτία για την οποία αποφασίσαμε να κατέβουμε στις εκλογές.

Η περιφερειακή μας παράταξη με τίτλο «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» θα είναι πολιτικά παρούσα παντού με θέσεις, προτάσεις και λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση και με κοινωνική ευαισθησία, εκεί όπου η διοίκηση Τζιτζικώστα είναι σήμερα απούσα.

Διεκδικώντας την πολιτική αλλαγή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που φτωχοποιούν τους πολλούς και μοιράζουν υπερκέρδη στους λίγους, που ιδιωτικοποιούν τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες δομές και υποβαθμίζουν το περιβάλλον, παραδίδοντας τα πάντα σε επιχειρηματικά συμφέροντα, που κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών και που επιτρέπουν την ανεμπόδιστη επέλαση της κλιματικής κρίσης, χωρίς δημόσιες πολιτικές προσαρμογής στις νέες συνθήκες και χωρίς πολιτικές μετριασμού των φυσικών κινδύνων και των καταστροφών.

-Σε ποιους απευθύνεται η παράταξη σας και ποιος είναι στόχος για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;

Η παράταξή μας απευθύνεται στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε όλους εκείνους δηλαδή που δυσφορούν κάτω από τις νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές και υπερσυντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και της διοίκησης Τζιτζικώστα.

Ο στόχος μας είναι η πολιτική αλλαγή σε μια περιφέρεια που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τις δεξιές πολιτικές. Μια περιφέρεια κάποτε πλούσια που σήμερα παρακμάζει, με κάποτε ισχυρή ανάπτυξη που σήμερα υποχωρεί κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της φτώχειας, μια περιφέρεια με πλούσια οικοσυστήματα και δημόσια αγαθά που σήμερα ιδιωτικοποιούνται και καταστρέφονται, μια περιφέρεια που μαραζώνει και φθίνει από την εγκατάλειψη και την εκμετάλλευση από πλευράς οικονομικών συμφερόντων, με μόνο σκοπό το δικό τους κέρδος. Μια περιφέρεια που εγκαταλείπεται από τις νέες και τους νέους, που είτε κατεβαίνουν στην Αθήνα, είτε ακολουθούν τον δρόμο της μετανάστευσης για να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

-Οι δεκάδες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης. Πώς μπορεί ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος;

Ο θεσμός της Περιφέρειας είναι ο βασικός πυλώνας για την αντιμετώπιση, την προσαρμογή και τον μετριασμό των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Το παράδειγμα των δασικών πυρκαγιών είναι επώδυνο, αλλά εξόχως αντιπροσωπευτικό για το τι συμβαίνει στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση με τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και των κινδύνων της.

Η αρμοδιότητα των δασικών υπηρεσιών στην πρόληψη των φυσικών κινδύνων και στον μετριασμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών έχει μεταφερθεί από τις περιφέρειες στο κράτος, με τις δασικές υπηρεσίες να έχουν αποδυναμωθεί σε στελέχωση και σε επιχειρησιακές δυνατότητες.

Εμείς προτάσσουμε ένα σχέδιο και δημόσιες πολιτικές για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης, για τον περιορισμό των φυσικών κινδύνων και για τον μετριασμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Πάντα σε επικοινωνία και όσμωση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και όσους εργάζονται καθημερινά στο πεδίο.

-Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες ανέδειξε μεταξύ άλλων και στρεβλώσεις του ελληνικού τουρισμού. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έρχονται χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Ποιο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να ακολουθηθεί κατά τη γνώμη σας;

Το μοντέλο του υπερτουρισμού, με την κατάληψη των ακτών και των δημόσιων χώρων, τη συνεχή οικοδόμηση δημόσιας γης και την αστικοποίηση της φύσης και των οικοσυστημάτων, έχει εξαντλήσει τα όριά του.

Οι αφίξεις στη χώρα αυξάνουν εκθετικά, αλλά το εισόδημα από τον τουρισμό δείχνει να μειώνεται. Όπως αποδυναμώνεται και η βάση της τουριστικής ανάπτυξης, που είναι το φυσικό περιβάλλον και τα ελληνικά οικοσυστήματα που έλκουν τους τουρίστες να περάσουν τις διακοπές τους εδώ.

Εμείς από τη μεριά μας δεν στοχεύουμε σε ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής «αχταρμά» αλλά σε ένα νέο μοντέλο ήπιου και ποιοτικού τουρισμού που θα το αντέχει η Μακεδονική γη, ένα νέο μοντέλο όπου ο οικοτουρισμός και ο αγροτουρισμός θα έχουν σημαντική θέση, πρέπει να αντικαταστήσει το σημερινό μοντέλο της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης που το μόνο που εξασφαλίζει είναι η κερδοφορία των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ένα νέο μοντέλο βιώσιμου τουρισμού, συμβατό με τη φέρουσα ικανότητα της φύσης της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα δίνει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στα αγαθά του περιβάλλοντος και στα αγαθά της ανάπτυξης πρέπει να αντικαταστήσει το σημερινό καταστροφικό για το περιβάλλον και υφεσιακό εντέλει για την οικονομία μοντέλο του μαζικού τουρισμού.

-Τα ζητήματα των υποδομών απασχολούν εδώ και χρόνια την πόλη της Θεσσαλονίκης, με κυρίαρχο θέμα το Μετρό. Έχετε διατελέσει πρόεδρος της Αττικό Μετρό, πώς σχολιάζετε την πορεία των εργασιών αλλά και τη στάση του σημερινού περιφερειάρχη στο θέμα του Μετρό;

Το Μετρό καθυστερεί ανεπίτρεπτα, αφού κατασκευάζεται εδώ και 17 χρόνια, μέχρι σήμερα έχουμε μια υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού του έργου σχεδόν κατά το ένα τρίτο του, λόγω των αποζημιώσεων που καταβάλλει τακτικά το δημόσιο ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων που το ίδιο προκαλεί και ακόμη και σήμερα το έργο δεν τελειώνει, καθώς εξακολουθούν να δίνουν αναβολές και παρατάσεις κάθε χρόνο για την επόμενη χρονιά.

Μπροστά σε όλα αυτά ο σημερινός περιφερειάρχης όχι απλά δεν έχει πει τίποτα, αλλά τα έχει εγκρίνει με την σιωπή του. Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν απών, δεν διεκδίκησε την επίσπευση ενός έργου που όσο καθυστερεί, τόσο το δημόσιο χάνει χρήματα και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ταλαιπωρούνται καθημερινά. Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν, είναι και θα είναι απών και βουβός μπροστά σε εξελίξεις που έφεραν την περιφέρεια σε δυσχερή θέση.

Η παράταξη μας «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» θέτει στον αντίποδα ένα άλλο πολιτικό πλαίσιο. Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για την έναρξη των επεκτάσεων του Μετρό δυτικά και ανατολικά ενώ πρέπει να υπάρξει και διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία ενός δικτύου προαστιακού σιδηροδρόμου, που θα εξασφαλίζει λιγότερη ρύπανση στην ατμόσφαιρα και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

-Πρόσφατα εκφράσατε την αντίθεση σας στην έναρξη των εργασιών για τον flyover περιφερειακό, ένα έργο που έχει ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης. Γιατί διαφωνείτε με το συγκεκριμένο έργο;

Δυστυχώς πρόκειται για ένα καταστροφικό έργο το οποίο δεν είναι συμβατό με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που απαιτούν οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε αποσπασματικά, εκτός συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της περιοχής και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την ταυτόχρονη λειτουργία άλλων μεγάλων έργων που εκτελούνται και πρόκειται να λειτουργήσουν σύντομα, όπως το Μετρό και οι επεκτάσεις του.

Εμείς δεν είμαστε εναντίον των μεγάλων έργων, είμαστε εναντίον των  έργων που δεν ακολουθούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και που τελικά κοστίζουν περισσότερο στον πολίτη. Προτάσσουμε ένα δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, τραμ, προαστιακός) σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ΙΧ αυτοκινήτων και επομένως να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής και να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα.