Κάποτε ηθοποιός σήμαινε φως. Γιατί ο ηθοποιός θεωρούνταν και ήταν φορέας Πολιτισμού. Καθώς και η ίδια η ελληνική λέξη «ηθοποιός», σε αντίθεση με την αγγλοσαξωνική που παραπέμπει σε δράση (actor), σημαίνει αυτόν που ποιεί ήθος.
Από την αρχαία τραγωδία και την Αριστοφανική κωμωδία στα αρχαία θέατρα τα καλοκαίρια, μέχρι το σύγχρονο θέατρο και τον κινηματογράφο στις χειμερινές αίθουσες, ο ηθοποιός ανέκαθεν μετέφερε στον κόσμο το φως του θεάτρου, το φως δηλαδή της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Σήμερα το επάγγελμα του ηθοποιού, επειδή δεν είναι από αυτά που φέρνουν κέρδος και δεν είναι συνδεδεμένα με υλικές κατακτήσεις, αλλά αντίθετα επειδή υπηρετεί τον κόσμο των πνευματικών αξιών, απαξιώνεται από τους φορείς του κερδώου Ερμή. Από τους φορείς δηλαδή του πιο σκληρού, του πιο κυνικού και του πιο ανάλγητου καπιταλισμού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που εξίσωσε χωρίς καμία αξιολόγηση και καμία προϋπόθεση τα διπλώματα των αδιαβάθμητων ιδιωτικών επιχειρήσεων που με την ονομασία «κολέγια» παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες στον χώρο της εκπαίδευσης, με εκείνα των αξιολογημένων και υψηλών προδιαγραφών δημόσιων πανεπιστημίων, υποβαθμίζει τώρα και τα πτυχία των δραματικών σχολών.
Η κυβέρνηση που, στο όνομα μιας προσχηματικής και ψευδεπίγραφης αξιοκρατίας, εισήγαγε τη βαθμολογική βάση στις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια για να απορρίψει χιλιάδες υποψήφιους από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, στέλνοντας τους κομμένους «πελατεία» στα ιδιωτικά κολέγια, στα οποία εισέρχεται κανείς χωρίς καμία βαθμολογική βάση και χωρίς καθόλου εξετάσεις, κάνει ακόμη ένα δώρο στις εμπορικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις. Υποβαθμίζει τα πτυχία των δραματικών σχολών στο επίπεδο του απολυτηρίου του λυκείου.
Ένα αναγνωρισμένο ως μεταλυκειακό, δηλαδή, επίπεδο εκπαίδευσης, στο οποίο προϋπόθεση εισαγωγής είναι η κατοχή απολυτηρίου λυκείου, υποβιβάζεται με ένα Προεδρικό Διάταγμα, καθώς υποχρεώνεται στο εξής να διανέμει τίτλους σπουδών ισότιμους του απολυτηρίου λυκείου.
Μπαίνει δηλαδή κανείς με προσόν το απολυτήριο του λυκείου σε μια δραματική σχολή και μετά από 3 χρόνια απαιτητικών σπουδών, βγαίνει ηθοποιός με ένα δίπλωμα που είναι ισότιμο με εκείνο που κατείχε αρχικά και το οποίο θεωρήθηκε ως αναγκαία προϋπόθεση για να εισαχθεί στη δραματική σχολή.
Κλαυσίγελος…
Τρία χρόνια σπουδών στο σκοτάδι για να γίνεις ηθοποιός που κάποτε σήμαινε φως.
Ακριβώς όπως σε μια νύχτα αναβάθμισαν τα ιδιωτικά κολέγια, εξισώνοντας τα πτυχία τους με τα πανεπιστημιακά, έτσι σε μια νύχτα υποβάθμισαν τα πτυχία των ηθοποιών που ποιούν ήθος και σημαίνουν φως.
Η καλύτερη δημοσκόπηση όμως για την αποδοχή της χειρότερης κυβέρνησης που πέρασε ποτέ από τον τόπο, είναι οι μαζικοί χώροι.
Όπως στη συναυλία του ΛΕΞ τριάντα χιλιάδες νέοι φώναζαν συνεχώς συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, εκτονώνοντας την αντίδρασή τους για όσα συμβαίνουν, έτσι κι αυτές τις μέρες, Χριστουγεννιάτικα, όσοι βρίσκονται στο θέατρο για να παρακολουθήσουν μια παράσταση που θα τους βγάλει στο φως, γιουχάρουν μαζικά την κυβέρνηση και χειροκροτούν τους ηθοποιούς και τους σπουδαστές των δραματικών σχολών που αυτονοήτως, ως άνθρωποι του πνεύματος, αντιστέκονται στα σκοτάδια του νεοφιλελευθερισμού. Δηλώνοντας την απόλυτη αντίθεσή τους σε μια πολιτική που σβήνει το ένα μετά το άλλο όλα τα φώτα που φώτισαν τον ελληνικό πολιτισμό στη μακραίωνη ιστορία του. Από τα Πανεπιστήμια και τον Πολιτισμό του Θεάτρου, μέχρι τον αρχαιολογικό πλούτο και τους οικολογικούς θησαυρούς.
Το αν αυτή η πορεία στο σκοτάδι θα συνεχίσει ή όχι, έχει ήδη κριθεί. Στο χειροκρότημα που δέχονται όσοι κρατούν ψηλά το ανάστημα και συνεχίζουν να αντιστέκονται σε μια κυβέρνηση που τα ξεπουλά όλα στο βωμό του κέρδους κάποιων λίγων.
Πηγή: https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ptyxia-ithopoion-tha-fanei-sto-xeirokrotima