ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ο μύθος των μεταρρυθμίσεων (Αγγελιοφόρος)

Οι «μεταρρυθμίσεις» αποτελούν το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης Καραμανλή. Στα δύσκολα, κάθε φορά δηλαδή που η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για το έργο της, σ’ αυτές καταφεύγει. Μπορεί να μην εκπληρώθηκαν μέχρι στιγμής οι προεκλογικές της εξαγγελίες και η κατάσταση καθημερινά να επιδεινώνεται σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Υπάρχουν όμως πάντα οι μεγάλες… μεταρρυθμίσεις, που δίνουν ένα ισχυρό άλλοθι στην προφανή κυβερνητική ανεπάρκεια.

Πίσω - Δεξιά! (Αγγελιοφόρος)

Κόλαφος ήταν για τη χώρα μας η δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, η κακομεταχείριση κατά τη σύλληψη και την ανάκριση πολιτών, όσο και η κακοποίηση κρατουμένων, αγγίζουν τα όρια του βασανισμού.

Επιπλέον, η έκθεση διαπιστώνει ότι η αστυνομία στην Ελλάδα απολαμβάνει ιδιότυπης ασυλίας, καθώς από τις 91 ΕΔΕ που διατάχθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια, μόλις οι 3 κατέληξαν στην ενοχή αστυνομικών. Οι οποίοι στο τέλος τιμωρήθηκαν με μικρά χρηματικά ποσά.

Η κοινωνία των πολιτών (Αγγελιοφόρος)

Η κοινωνία των πολιτών, οι δημοτικές δηλαδή και οικολογικές κινήσεις και ομάδες πρωτοβουλίας, κατήγαγαν μια περιφανή νίκη απέναντι στον αυταρχισμό της δημοτικής αρχής στη Θεσσαλονίκη. Πέτυχαν την αναθεώρηση του κακόγουστου έργου της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους, που χωρίς καμιά ευαισθησία και εντελώς αυθαίρετα, χωρίς δηλαδή διεθνή διαγωνισμό και χωρίς την αναγκαία διαβούλευση, προωθούνταν από το δήμο.

Που ήταν ο κ. Υπουργός; (Αγγελιοφόρος)

Δικαιολογημένη ο οργή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τη γκρίνια των Θεσσαλονικιών. «Μα τι άλλο θέλετε τέλος πάντων?», φέρεται να είπε ο κ. Σουφλιάς. «Ζητούσατε έργα και τώρα που γίνονται, πάλι στη γκρίνια είστε!». Δίκαιη η αγανάκτηση ενός υπουργού που κάνει καλά τη δουλειά του, αλλά δεν ακούει ούτε ένα ευχαριστώ από τους πολίτες.

Στην Ελλάδα του 2006... (Αγγελιοφόρος)

Στην Ελλάδα του 2006 ο φόβος του πολίτη για την αστυνομία καλά κρατεί. Οι αστυνομικοί νομιμοποιούνται να ξυλοκοπούν άγρια τους κρατουμένους, ακόμη κι αφού τους έχουν φορέσει χειροπέδες. Δύο περιστατικά μέσα σε λιγότερο από δύο βδομάδες και μάλιστα στην ίδια πόλη, οπωσδήποτε δεν αποτελούν απλή σύμπτωση!

Σελίδες