Έρευνα

ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ! (Εφημερίδα των Συντακτών)

Οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για την οπισθοδρόμηση στην Παιδεία και για το σημερινό αυταρχικό, απαξιωμένο και καθημαγμένο πανεπιστήμιο, ενδεδυμένοι προβιά προβάτου, ανακαλύπτουν καθυστερημένα και κυρίως για λάθος αιτία, την οπισθοδρόμηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Αφορμή για τα κροκοδείλια δάκρυα των θυτών είναι το νομοσχέδιο Μπαλτά, το οποίο συνιστά μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης της εσωτερικής δημοκρατίας και των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα πανεπιστήμια.

Η τραγωδία της δημόσιας εκπαίδευσης (Από την Αυγή)

Η εικόνα που εντέχνως παρουσιάζεται σήμερα για το εκπαιδευτικό ζήτημα περιλαμβάνει από διαμαρτυρόμενους μαθητές και φοιτητές που καταλαμβάνουν σχολεία και σχολές, έως αυταρχικούς πρυτάνεις που καταφεύγουν στα ΜΑΤ για να περιφρουρήσουν τις συνεδριάσεις των Συγκλήτων τους. Κι ακόμη, από εξαγριωμένους φοιτητές που αδειάζουν σκουπίδια στα γραφεία των πρυτάνεων, έως αναπληρωτές  πρύτανη που δηλώνουν αυτάρεσκα ότι όσοι βρίσκονται σε εξουσία πρέπει να...

"Η κυβερνητική άλωση των πανεπιστημίων" (Από την Αυγή της Κυριακής)

Ο νόμος Διαμαντοπούλου τώρα δικαιώνεται...

Είναι κοινό μυστικό ότι η Παιδεία υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων που επέβαλαν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Σε πείσμα των όσων συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η Παιδεία θεωρείται ως η πλέον σημαντική επένδυση για το μέλλον, στην Ελλάδα της κρίσης αντιμετωπίζεται σαν μια περιττή δαπάνη στον προϋπολογισμό. Η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι χαρακτηριστική και συγχρόνως αποκαλυπτική των όσων συμβαίνουν.

Συνεργασία του ΑΠΘ με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας

Τον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο επισκέφθηκε χθες, 19 Αυγούστου, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, καθηγητής Seddik Abdel Salam. Το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αιγύπτου με 20 σχολές, 140.000 φοιτητές και 6.000 καθηγητές.

Σελίδες