Το δέντρο, το δάσος κι η... οικολογική αστυνομία (Αγγελιοφόρος)

Το είδαμε κι αυτό. Αντί να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της νέας κατάστασης που διαμορφώνουν οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές και να αποκτήσουμε επιτέλους, μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, εμείς αποκτήσαμε «οικολογική»… αστυνομία!

Την ώρα που η χώρα μετρά τις πληγές της από τις πρόσφατες πυρκαγιές, όλοι ανέμεναν από την κυβέρνηση να φερθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Και συγκεκριμένα να αντιληφθεί και να διορθώσει το τραγικό σφάλμα της ελαχιστοποίησης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Στο βωμό της οποίας έγιναν θυσία τόσο η πολιτική έγκαιρης πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, όσο και η στελέχωση της πυροσβεστικής με κατάλληλο προσωπικό και ο εξοπλισμός της με κατάλληλα οχήματα και αεροσκάφη. 

More...

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να διδαχτεί από τα λάθη της και να εξαγγείλει το πλαίσιο μιας νέας περιβαλλοντικής πολιτικής, η οποία θα στηρίζεται στη βασική υποχρέωση της πολιτείας να επενδύει στην προστασία των δημόσιων αγαθών, εκείνη ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής αστυνομίας για την… καταστολή στην ύπαιθρο. Θεωρώντας προφανώς, ότι οι εκτεταμένες οικολογικές καταστροφές είναι αποκλειστικά προϊόν εμπρησμών και όχι το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της κρατικής μηχανής.

Η αλήθεια όμως δυστυχώς, είναι εντελώς διαφορετική. Όπως απέδειξε και η πρόσφατη εισαγγελική επίσκεψη στο Σέιχ Σου, οι πραγματικοί εμπρηστές των δασών, είναι οι λογής εύφλεκτες ύλες και τα απορρίμματα, που βοηθούντος και του καιρού, γίνονται η αιτία για αυταναφλέξεις. Όπως η πλημμελής αντιμετώπιση της φωτιάς από γη και αέρα, αλλά και η κατόπιν εορτής ενοικίαση των εξειδικευμένων αεροσκαφών, κατέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις που υπήρχαν στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Αλλά ακόμη κι αν δεχτούμε ότι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, χρειάζεται και αστυνόμευση, ασφαλώς και αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί με μικρού αριθμού ανειδίκευτο προσωπικό. Που προσλήφθηκε για άλλο σκοπό και μάλιστα προ δεκαπενταετίας. Που σημαίνει ότι οι νεοπροσληφθέντες  αγροφύλακες ούτε τις γνώσεις διαθέτουν, ούτε τις ικανότητες, αλλά ούτε και την ηλικία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πρόληψης των πυρκαγιών.

Άλλες σκοπιμότητες λοιπόν εξυπηρετεί η πρόσληψή τους. Όσο για τη μετονομασία τους σε… οικολογική αστυνομία, δεν εξυπηρετεί περιβαλλοντικές, αλλά μάλλον επικοινωνιακές ανάγκες.

Για μια ακόμη φορά, επαληθεύεται στην κυριολεξία αυτό που ισχύει μεταφορικά. Ότι δηλαδή αυτοί που κοιτούν το δέντρο, χάνουν τελικά το δάσος…