Η πιο παρεξηγημένη... "μεταρρύθμιση" (ΤΟ ΕΘΝΟΣ)

Έσφαλαν όσοι πρόλαβαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής και για ανυπαρξία έργου στον τομέα της προστασίας των δημόσιων αγαθών. Μόνο τώρα, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν ένα σημαντικό μέρος του δασικού μας πλούτου, γίνεται αντιληπτή η αξία της «μεταρρύθμισης» που καιρό τώρα προωθεί η κυβέρνηση Καραμανλή (και) στον τομέα της δασικής πολιτικής.

Τα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν τις πυρκαγιές μπορεί να είναι ασυνήθιστα, δεν ήρθαν όμως ούτε ξαφνικά, ούτε και απρόβλεπτα. Οι ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο είχαν προειδοποιήσει από καιρό: Το κλίμα αλλάζει. Που για μας σημαίνει ότι εκτός από τους σεισμούς, θα πρέπει στο εξής να μάθουμε να ζούμε και με τους καύσωνες, τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Η «νέα διακυβέρνηση» το κατάλαβε πρώτη. Και φρόντισε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Δια της τροποποίησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, επιτυγχάνονται δύο μεγάλοι εθνικοί στόχοι. Πρώτον, νομιμοποιούνται οι μεγάλες δασικές καταπατήσεις των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Και δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος της σημερινής δασικής έκτασης αποχαρακτηρίζεται. Κοινός παρονομαστής και των δύο «μεταρρυθμιστικών» τομών είναι ότι η φύλαξη, η προστασία και η αξιοποίηση των δασών, παραχωρείται στο εξής και επίσημα σε ιδιώτες. Πρόκειται ίσως για την πιο παρεξηγημένη και ταυτόχρονα την πιο αποτελεσματική και ωφέλιμη κοινωνικά «μεταρρύθμιση» της νέας διακυβέρνησης.

Το σκεπτικό είναι απλό: Αν είναι τα δάση να καούν τα προσεχή χρόνια, όπως επίμονα διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες, ας… «αξιοποιηθούν» όσο είναι καιρός από τον ιδιωτικό τομέα! Τα οφέλη πολλαπλά:

Πρώτα για το περιβάλλον. Το κίνητρο της ιδιοκτησίας θα λειτουργήσει κι εδώ θετικά υπέρ της αποτελεσματικής διαφύλαξης του δασικού μας πλούτου. Οι ιδιώτες και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί στους οποίους θα παραδοθούν τα δάση, θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να περισώσουν την περιουσία τους. Σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, που χαρακτηρίζεται από δυσκινησία, γραφειοκρατία, διαφθορά και έλλειψη κινήτρου.

Δεύτερον για την ανάπτυξη. Θα σημειωθεί αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και θα προκύψει νέα κινητοποίηση του παραδοσιακού μοχλού ανάπτυξης της χώρας, της οικοδομικής δραστηριότητας.

Τρίτον για την απασχόληση. Νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στα νέα εργοτάξια που θα εγκατασταθούν στις δασικές εκτάσεις.

Τέταρτο για το δημόσιο συμφέρον: Αντί να χαίρονται τα δάση μόνο οι λύκοι, τα ελάφια κι οι κουκουβάγιες, θα τα χαρούν επιτέλους κι οι Έλληνες πολίτες. Ή τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς. Που δεν θα ξεχάσουν ασφαλώς ποτέ την εύνοια που τους έδειξαν οι… ευεργέτες τους.

Και πέμπτο και ίσως σημαντικότερο, για την εθνική οικονομία. Με τη δραστική εξοικονόμηση που θα προέλθει από τον μηδενισμό των κονδυλίων για τη δασική προστασία, θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης. Όπως η γαλάζια επανίδρυση του κράτους, οι προσλήψεις αγροφυλάκων και οι αναθέσεις έργων σε φιλικά προς την κυβέρνηση επιχειρηματικά συμφέροντα.