Είμαστε όλοι κουκουλοφόροι; (Αγγελιοφόρος)

Τα επεισόδια που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα σε βάρος των φοιτητών μας, είναι πράγματι πρωτοφανή. Η αστυνομία «χτύπησε» με μανία το ειρηνικό μπλόκ των φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη εντελώς απρόκλητα και μάλιστα πολύ ώρα μετά, αφότου είχαν εκδηλωθεί οι προκλήσεις και οι εμπρησμοί από τους γνωστούς-αγνώστους κουκουλοφόρους. Οι οποίοι ως συνήθως, αφού έδρασαν ανενόχλητοι, χάθηκαν μέσα στο πλήθος.

Οι φοιτητές μας πνιγμένοι στα χημικά, αιμόφυρτοι και πολλοί από αυτούς με ανοιγμένα κεφάλια, οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου και κρατήθηκαν, κατά παράβαση των κανόνων της δικονομίας, επί 24 ώρες χωρίς τη δυνατότητα παρουσίας των δικηγόρων τους. Επί 12 μάλιστα συνεχείς ώρες μετά τη σύλληψή τους, δεν είχαν τη δυνατότητα να τύχουν ούτε της στοιχειώδους περίθαλψης των τραυμάτων τους!

Αξίζει να τονιστεί ότι οι φοιτητές που αναίτια γνώρισαν την κρατική βαρβαρότητα, είναι τα καλύτερα μυαλά που διαθέτουμε. Παιδιά με ονοματεπώνυμο, μόρφωση και ευαισθησίες, τα οποία έχουν απλώς την ατυχία να αγωνιούν για τη δημόσια εκπαίδευση της χώρας τους και να ανησυχούν για το μέλλον της γενιάς τους.

Η ιστορία δεν θα είχε ενδιαφέρον, αν η ίδια η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Αστυνομικών δεν είχε κι αυτή στραφεί κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κατηγορώντας τον ως ηθικό αυτουργό της βίας. Επιβεβαιώνοντας έμμεσα την αθωότητα των φοιτητών, καθώς όπως τονίζει, οι πραγματικοί ένοχοι των επεισοδίων θα μπορούσαν να είχαν συλληφθεί εξ αρχής!

Είναι η πρώτη ίσως φορά, που αστυνομικοί και διαδηλωτές συμφωνούν, καθιστώντας υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει, αλλά και για ό,τι πρόκειται να συμβεί στο εξής, την ίδια την κυβέρνηση.

Εντωμεταξύ, όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι συλλήψεις κι οι δικαστικές διώξεις δεν αποτελούν μέρος του διαλόγου που διεξάγει η κυβέρνηση για την Παιδεία, όπως και όποιος επιμένει ότι η κρατική βία πυροδοτεί την κοινωνική ένταση και παρατείνει την κρίση στα πανεπιστήμια, κινδυνεύει να κατηγορηθεί κι αυτός ως… κουκουλοφόρος! Όπως άλλωστε κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε και όλοι όσοι επιμένουμε στην ανάγκη μιας πραγματικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης…