Βία και δημοσκοπήσεις (Αγγελιοφόρος)

Η ιστορία ξεκίνησε με ειρηνικές πορείες φοιτητών, που διαδήλωναν την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές επιλογές για την ανώτατη εκπαίδευση. Στη συνέχεια, πάνοπλοι αστυνομικοί άρχισαν να συγκρούονται με άοπλους φοιτητές, χρησιμοποιώντας εναντίον τους τόνους δακρυγόνων. Που συμβαίνει μάλιστα να είναι καρκινογόνες χημικές ουσίες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε, όταν μετεξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των ίδιων των φοιτητών, που διαπληκτίζονταν βίαια για τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στα αμφιθέατρα. Και τώρα, τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν πραγματικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς βλέπουμε αστυνομικούς να κάνουν χρήση των όπλων τους και να πυροβολούν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Εντωμεταξύ, η διάλυση στα πανεπιστήμια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς αυτά για δεύτερο μήνα εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά. Με άμεσες συνέπειες την απώλεια της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου και την πλήρη αναστολή όλων των ερευνητικών και διοικητικών δραστηριοτήτων.

Όσο για την υπεύθυνη για τη δημόσια εκπαίδευση κυβέρνηση, αυτή αντί να προσπαθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες εκτόνωσης και εξομάλυνσης της κατάστασης, αντίθετα, προκαλεί καθημερινά την ακαδημαϊκή κοινότητα, λες και επιδιώκει να πυροδοτήσει την ένταση! Από την καταγγελία ότι οι καθηγητές πανεπιστημίου υποκινούν τους φοιτητές και διακινούν κακοποιούς - κουκουλοφόρους με λεωφορεία, μέχρι τις απειλές Πολύδωρα ότι θα βγει στους δρόμους και θα «τους πλακώσει όλους», αλλά και τις αυταρχικές δηλώσεις Γιαννάκου ότι ο νόμος θα ψηφιστεί, είτε το θέλει η ακαδημαϊκή κοινότητα είτε όχι, οι προκλήσεις συντηρούν, αν όχι και κλιμακώνουν την ένταση.

Η κοινή γνώμη από την άλλη μεριά, έντεχνα καθοδηγημένη, αντιδρά φοβικά απέναντι στην πρωτόγνωρη κοινωνική ένταση, εκδηλώνοντας αισθήματα ανασφάλειας και υποστηρίζοντας όλο και περισσότερο τις συντηρητικές εκπαιδευτικές επιλογές, καθώς και τις λύσεις της δυναμικής αστυνομικής επέμβασης.

Λες και τα κοινωνικά φαινόμενα ισοδυναμούν με μεμονωμένες εγκληματικές πράξεις, για να αντιμετωπίζονται με καταστολή!

Την εικόνα ολοκληρώνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι παρ’ όλη την παρατεταμένη κρίση, η κυβέρνηση ενισχύεται ακόμη περισσότερο εκλογικά.

Πρόκειται άραγε για απλή σύμπτωση, ή για το αποτέλεσμα καλοσχεδιασμένης μεθόδευσης?