Τα βάρη των... άλλων (Αγγελιοφόρος, 13/03/2010)

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το αυτονόητο: Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι η τελευταία που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Κι όμως, αναλαμβάνοντας τα βάρη που της κληρονόμησε η προηγούμενη, καλείται σήμερα να εφαρμόσει τα σκληρότερα μέτρα που έλαβε ποτέ ελληνική κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει ακόμη ότι τα μέτρα θα προκαλέσουν κοινωνικές εκρήξεις. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν καλούνται να πληρώσουν εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση, εκείνοι δηλαδή που πλούτισαν όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος των... άλλων. Αφού οι φοροφυγάδες και οι λογής αερητζήδες, τα golden boys με τις προκλητικές αμοιβές, οι κομματικοί ευνοούμενοι και οι λογής παρατρεχάμενοι που απομύζησαν το κράτος, όλοι αυτοί δηλαδή που ευθύνονται για την εκτόξευση στα ύψη των δημοσίων εξόδων και για την αντίστοιχη συρρίκνωση των εσόδων, βρίσκονται εκτός του κάδρου όσων καλούνται να πληρώσουν το... πάρτυ. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο φόρος των μεγάλων επιχειρήσεων παραμένει ακόμη στα χαμηλά επίπεδα που τον διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση... Τα δημόσια ταμεία λοιπόν θα τα γεμίσουν και πάλι οι... συνήθεις ύποπτοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τα δυσθεώρητα ελλείμματα. Οι οποίοι πάντα όμως με συνέπεια σηκώνουν τα βάρη των... άλλων.
Προβληματισμός όμως αναπτύσσεται στις δημοσκοπήσεις και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Αφού οι εργαζόμενοι για να αντέξουν το βάρος της σημαντικής μείωσης των ήδη μειωμένων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αποδοχών τους και ταυτόχρονα της ξαφνικής λόγω έμμεσων φόρων αύξησης των κατά τα άλλα... Ευρωπαϊκών τιμών των αγαθών και των προϊόντων, θα αναγκαστούν να περιστείλουν σοβαρά τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Υποβιβάζοντας το επίπεδο της ζωής τους και συγχρόνως μεταβιβάζοντας το κόστος των μέτρων στην αγορά. Η οποία λόγω ύφεσης, θα μεταθέσει κι αυτή με τη σειρά της το κόστος στα δημόσια ταμεία, τα οποία δεν θα εισπράξουν τα αναγκαία έσοδα για την προσδοκώμενη μείωση του ελλείμματος. Η ανατροφοδότηση της κρίσης άλλωστε είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της τακτικής της διαρκούς μετακύλισης των βαρών σε... άλλους.

Οι πολίτες πάντως το πήραν το μήνυμα. Δηλώνοντας ότι εγκρίνουν κατά πλειοψηφία το μέτρο της περικοπής των μισθών ενός μέρους των φορολογουμένων και συγκεκριμένα των δημοσίων υπαλλήλων, έναντι του μέτρου της αύξησης των έμμεσων φόρων που αγγίζει το σύνολο της κοινωνίας, δείχνουν κι αυτοί να προτιμούν τα μέτρα που επιβαρύνουν τους... άλλους.