Το κόμμα, η κυβέρνηση, το κράτος και η κοινωνία (Αγγελιοφόρος)

Αναμφίβολα η απόφαση της νέας κυβέρνησης να επιλέξει με προκήρυξη και αξιοκρατικά κριτήρια τους γραμματείς στα Υπουργεία και τις Περιφέρειες, τάραξε τα νερά του πολιτικού μας συστήματος. Η επιλογή των υψηλόβαθμων στελεχών του κρατικού μηχανισμού με βάση τα βιογραφικά τους στοιχεία, τις σπουδές και την προηγούμενη εμπειρία τους και όχι όπως μέχρι πρότινος συνέβαινε με γνώμονα τη θέση τους στην κομματική επετηρίδα, ή τη σχέση τους με τον αρμόδιο υπουργό, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμιστικές τομές στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Η οποία σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής αναξιοκρατίας, ευνοιοκρατίας και κομματισμού, που έλκει τις ρίζες της στα βάθη της Τουρκοκρατίας.

Τα μηνύματα που στέλνει η συγκεκριμένη καινοτομία προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πολλαπλά. Κατ’ αρχή δηλώνει ότι το κράτος δεν αποτελεί πλέον αντιπαροχή της εκάστοτε κυβέρνησης προς το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές, αλλά αντίθετα, πεδίο για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση της κοινωνίας. Δεύτερο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αξιοκρατίας προς την κοινωνία, στην οποία ως γνωστό μεταφέρονται όλες οι παθογένειες του κράτους. Ακόμη αποκόπτει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ κράτους και κόμματος, απαλλάσσοντας το κράτος από τους λογής «κουμπάρους» και παρατρεχάμενους, αλλά και τα πολιτικά κόμματα από τους καιροσκόπους και τους τυχοδιώκτες. Τέλος, συνιστά ένα καίριο χτύπημα για τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι στο δημόσιο, οι αιτίες των οποίων βρίσκονταν ακριβώς στην τοποθέτηση «ημετέρων» σε σημαντικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού.
Η απάντηση στην καχυποψία όσων είδαν προσχηματική την επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια, είναι ότι από μια μικρή λίστα με τα ονόματα των πλέον ικανών υποψηφίων, φανερό είναι ότι θα προτιμώνται αυτοί που μπορούν να συνεργαστούν με τους προϊσταμένους τους, καθώς και εκείνοι που συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, την οποία άλλωστε θα κληθούν να υλοποιήσουν. Όσο για την γκρίνια αυτών που είδαν την κομματική επιρροή τους να εξασθενεί, αυτή απλώς επαληθεύει τον εκσυγχρονιστικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.
Την ώρα όμως που η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να απελευθερώσει το κράτος, αλλά και να απεγκλωβιστεί και η ίδια από τα κομματικά δεσμά, η ΝΔ επανέρχεται φοβικά στο στενό κομματικό της ακροατήριο προκειμένου να εκλέξει νέο αρχηγό. Αποτυγχάνοντας ακόμη και να αντιγράψει το ανοικτό μοντέλο που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην αντίστοιχη περίπτωση είχε εμπιστευθεί το σύνολο της κοινωνίας. Δίνοντας με τον τρόπο αυτόν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση μια πρόγευση της αυριανής κυβερνητικής της πρακτικής...