Ημιυπαίθρια χώρα (ΤΑ ΝΕΑ)

Οι πρώτες παρεμβάσεις του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έρχονται να αποκαταστήσουν την εγκληματική για τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο συμφέρον πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Το σχέδιο για την «πράσινη» ανασυγκρότηση της Ηλείας έρχεται με καθυστέρηση δύο χρόνων να αποκαταστήσει τη σύγχρονη ντροπή της εξαγοράς των συνειδήσεων των πληγέντων με τριχίλιαρα, με την οποία αποπειράθηκε να καλύψει την ενοχή της για την εθνική καταστροφή του καλοκαιριού του 2007 η κυβέρνηση Καραμανλή. Κατά τον ίδιο τρόπο η προστασία των καμένων της Αττικής από τη δόμηση, μας επαναφέρει από τον περιβαλλοντικό μεσαίωνα στη σύγχρονη Ευρώπη του 2009. Αλλά και η αναγγελία σύνταξης δασικών χαρτών και η επαναφορά σε αυστηρότερο καθεστώς για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, αποτελούν την «πράσινη» απάντηση στη δασοκτόνο απόπειρα τροποποίησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, με την οποία η Δεξιά αποπειράθηκε να παραδώσει τα δάση στους εργολάβους.

Το πάγωμα τέλος για έξι μήνες της κατά Σουφλιά αντίληψης για την… τακτοποίηση των αυθαίρετα δομημένων ημιυπαίθριων χώρων, όσο και η συμβολική πρωτοβουλία της νέας υπουργού να επισκεφτεί για το θέμα αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας, βάζει τέλος σ’ ένα τριτοκοσμικό καθεστώς όπου το κράτος νομοθετώντας, έκλεινε το μάτι στην παρανομία. Και το οποίο είχε καταντήσει την Ελλάδα… ημιυπαίθρια χώρα.