ΠΙΣΩ - ΔΕΞΙΑ?

Τι είναι πρόοδος και τι συντήρηση? Τι συνιστά πορεία προς τα εμπρός και τι οπισθοδρόμηση? Ποιοι είναι οι δείκτες μιας προοδευτικής και ποιοι μιας συντηρητικής διακυβέρνησης? Κάθε πολιτική αλλαγή, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που ακολουθεί, μπορεί να χαρακτηριστεί, κατά δήλωση των υποστηρικτών της, ως προοδευτική? Και κάθε προσπάθεια αναστροφής μιας πορείας, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεταρρύθμιση?
Υπάρχουν σήμερα διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς? Ή μήπως η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, μαζί με την κατάργηση των εθνικών, κατήργησε και τα πολιτικά σύνορα και τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς?

Και ακόμη, υπάρχει σήμερα εναλλακτική πορεία, ή ο νεοφιλελευθερισμός αποτελεί μονόδρομο και υποχρεωτική διαδρομή γι όλους? Ποια η απάντηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού στα νέα, ισχυρά ανταγωνιστικά δεδομένα της διεθνούς αγοράς? Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα τα σοσιαλιστικά οράματα για μια ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο? Και ποια είναι η διέξοδος στα μεγάλα περιβαλλοντικά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η επιθετική ανάπτυξη του νέου, παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού? Υπάρχει σήμερα ελπίδα για έναν άλλο δρόμο, που να επαναφέρει με αξιοπιστία το όραμα της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική ακεραιότητα? Και πως και από ποιους, αυτό το όραμα μπορεί να υλοποιηθεί?
Αυτά τα καίρια ερωτήματα πραγματεύεται και σ’ αυτά επιχειρεί να δώσει απαντήσεις το πρώτο πολιτικό βιβλίο του καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου.