Έτσι ξαφνικά... (Αγγελιοφόρος)

Φέτος το φθινόπωρο, εντελώς ξαφνικά, εμφανίστηκαν στη χώρα μας φτωχοί. Η αντίδραση της κυβέρνησης στην αιφνιδιαστική εξέλιξη, ήταν πράγματι ακαριαία. Εισήγαγε άμεσα τη φτώχεια στο λεξιλόγιό της.
Όπως οι φτωχοί δημιουργήθηκαν ξαφνικά, το ίδιο ξαφνικά βρέθηκαν και τα χρήματα για την υποστήριξή τους. Γιατί όλοι θυμούνται, ασφαλώς, τον Πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ, να ορκίζεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και των κοινωνικών δαπανών, έχουν εξαντληθεί. Το ερώτημα άλλωστε «που θα βρεθούν τα λεφτά;», αποτέλεσε την αιχμή της κυβερνητικής κριτικής στο κοινωνικό πρόγραμμα που από το ίδιο βήμα, είχε τότε εξαγγείλει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι όμως ξαφνικά όπως βρέθηκαν χρήματα για τους φτωχούς, βρέθηκε και το μυθώδες ποσό των 28 δις Ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών. Σε αναγνώριση, προφανώς, της μεγάλης συμβολής τους, εδώ και χρόνια, στη δημιουργία της φτώχειας. Η ξαφνική εμφάνιση της οποίας συνδέθηκε, κατά περίεργο πράγματι τρόπο, με την αιφνίδια αύξηση του δημόσιου πλούτου.
Έτσι όμως ξαφνικά όπως εμφανίστηκαν τόσα λεφτά, έτσι ξαφνικά τέθηκε, από την ίδια την κυβέρνηση, το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Σε αντίθεση με τις πρόσφατες επίσημες διαβεβαιώσεις, ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο «ιερό» σκάνδαλο. Είναι εντυπωσιακή πάντως και η αιφνίδια στροφή του Πρωθυπουργού, να κάνει δεκτή την… ξαφνική παραίτηση του υπουργού Επικρατείας και μέχρι χτες στενότερου συνεργάτη του. Αντίθετα με τα όσα υποστήριζαν μέχρι πρότινος, ότι δηλαδή για να απομακρυνθεί ένας υπουργός, πρέπει να υπάρχει καταδικαστική σε βάρος του απόφαση, ή τουλάχιστον αποχρώσες ενδείξεις ενοχής του.
Εντελώς ξαφνικά όμως, όπως άλλαξε στάση η κυβέρνηση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, έφτασαν στη χώρα μας οι συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πολύ πριν την ώρα τους και πάντως πολύ πριν φτάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η… αιφνίδια αυτή εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση μιας μέχρι χτες ανθηρής οικονομίας. Γεγονός που περιπλέκει όμως ακόμη περισσότερο το μυστήριο της ξαφνικής εμφάνισης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τέτοιας μεγάλης δημοσιονομικής ευχέρειας…
Αυτό που είναι όμως περισσότερο ξαφνικό από όλα τα ξαφνικά, είναι η… απροσδόκητη ανατροπή των δημοσκοπήσεων σε βάρος της κυβέρνησης. Διότι με τόσο δημόσιο πλούτο να κυκλοφορεί ξαφνικά, με τέτοια ξαφνική έκρηξη κοινωνικής ευαισθησίας και κυρίως, μ’ έναν πανίσχυρο, κατά ξαφνική δήλωσή του, Πρωθυπουργό, είναι απορίας άξιο πως συνέβη και μεταστράφηκαν, τόσο ξαφνικά, οι προθέσεις των ψηφοφόρων…