Αλλαγή

Το σύνθημα του Ομπάμα για Αλλαγή ήταν τελικά προφητικό. Και επιπλέον, έμελλε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του. Σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα εισέρχεται σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ, η ανάγκη για Αλλαγή επεκτείνεται σε όλο τον πλανήτη.

Η κρίση σήμερα περισσότερο από οικονομική, είναι πολιτική. Μια και που αυτό που ανοικτά πλέον ενοχοποιείται, είναι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης το οποίο επικράτησε πολιτικά παντού, δίκην μονοδρόμου, από την πτώση του τείχους μέχρι και σήμερα. Αυτή την πολιτική διάσταση της κρίσης άλλωστε είναι που εναγωνίως προσπαθεί να αποκρύψει η δική μας κυβέρνηση. Η πολιτική της οποίας εκπροσωπεί στη χώρα μας την πιο στυγνή, νεοφιλελεύθερη αντίληψη.
Η λεγόμενη φορολογική «μεταρρύθμιση», με τη σκανδαλώδη μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων εταιρειών και την αντίστοιχη αύξηση της έμμεσης φορολόγησης, μέσω του ΦΠΑ, όσο και της άμεσης, με την επιβολή νέων φόρων, πέτυχε τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική συμπληρώθηκε, στο όνομα της απογραφής, με την κατάρρευση των δημοσίων επενδύσεων και την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Η κυβέρνηση Καραμανλή έρχεται σήμερα να αποδώσει πρόωρα στη διεθνή κρίση, τα αποτελέσματα της δικής της οικονομικής πολιτικής. Εξαγγέλλοντας μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας, που όμως η ίδια δημιούργησε. Τη στιγμή που 2 μήνες πριν, αμφισβητούσε το κοινωνικό πακέτο του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας το ερώτημα: «Που θα βρεθούν τόσα χρήματα;» Τα οποία βρέθηκαν βέβαια εύκολα, όταν επρόκειτο για την… προκαταβολική χρηματοδότηση των τραπεζών. Σε ένδειξη αναγνώρισης φαίνεται, της δικής τους συμμετοχής στη δημιουργία της φτώχειας... 
Είναι η πρώτη φορά που η ανάγκη για πολιτική Αλλαγή αποκτά παγκόσμιο χαρακτήρα. Αυτή είναι ίσως η μόνη θετική συμβολή του απερχόμενου μοντέλου της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Και αυτή η σημαντικότερη, σε συμβολικό τουλάχιστον επίπεδο, σημασία της νίκης Ομπάμα.