Έγκλημα και τιμωρία μιας...ζαρντινιέρας (Αγγελιοφόρος)

Η ΕΔΕ που διενήργησαν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου σπουδαστή λίγους μήνες πριν στη Θεσσαλονίκη, κατέληξε σε συμπέρασμα-κόλαφο για τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στο περιστατικό. Σε αντίθεση με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, η οποία έσπευσε να αποδώσει τον τραυματισμό του σπουδαστή σε πτώση σε… ζαρντινιέρα και σε πείσμα των ακραίων αστυνομικών συνδικαλιστών που δεν έβλεπαν τίποτε μεμπτό στις σκηνές βίας παρά «μια απλή σύλληψη» και που από τα παράθυρα της τηλεόρασης εκείνες τις μέρες, αλλά και από το επίσημο περιοδικό της αστυνομίας αργότερα, κατήγγειλαν τους αυτόπτες μάρτυρες για σκοτεινή συνομωσία σε βάρος της Αστυνομίας, η ΕΔΕ παραδέχεται ότι υπήρξε βαρύτατη κακοποίηση του σπουδαστή πριν και μετά τη σύλληψη. Προτείνει μάλιστα ιδιαίτερα βαριές ποινές για τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου, που φτάνουν για ορισμένους μέχρι την απόταξη από το σώμα.

Κατ’ αρχήν πρέπει να παραδεχτούμε ότι το πόρισμα της ΕΔΕ έσωσε την τιμή της Αστυνομίας. Πρέπει βέβαια να περιμένουμε να δούμε αν και κατά πόσον αυτό θα γίνει επίσημα αποδεκτό από την ηγεσία της ΕΛΑΣ, αλλά όπως και να έχει το πράγμα, ο καταδικαστικός του χαρακτήρας ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η έστω και βαρύτατη όμως τιμωρία των άμεσων υπευθύνων, γεννά πολλά ερωτηματικά για τη στάση της ΕΛΑΣ απέναντι σε όσους την εξέθεσαν, προσπαθώντας να συγκαλύψουν το περιστατικό, είτε εκδίδοντας ψευδείς ανακοινώσεις για ζαρντινιέρες, είτε επιτιθέμενοι εναντίον των αυτοπτών μαρτύρων. Όπως γεννά ερωτηματικά και για τη στάση της αστυνομίας απέναντι σε όσους διέταξαν, ή υπήρξαν ηθικοί αυτουργοί του βασανισμού. Εκτός και αν πιστέψουμε ότι οι αστυνομικοί στους δρόμους δρουν ανεξέλεγκτα, χωρίς σχεδιασμό και άνωθεν οδηγίες…

Ακόμη και αν το περιστατικό ήταν μεμονωμένο, ήταν όμως υπαρκτό. Κάποιοι δηλαδή δημιούργησαν τις συνθήκες που επέτρεψαν αυτό να εξελιχθεί. Κι οπωσδήποτε δεν είναι και τόσο γενναία στάση να τιμωρούνται τα εκτελεστικά όργανα και να απολαμβάνουν ασυλία οι εμπνευστές κι οι καθοδηγητές τους.